© Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Al 2016, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va organitzar la jornada de salut pública Com fer salut al municipi, primera d’una sèrie de jornades concebudes des d’una mirada de salut pública integral i col·lectiva, que va ser el punt de partida del pla local de salut.
Des d’aleshores, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha continuat celebrant aquestes jornades centrades en les diferents fases d’elaboració del Pla de Salut d’Olesa de Montserrat 2019-2023, realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona i aprovat pel ple del consistori l’any 2019.
El passat 25 d’octubre, va tenir lloc la quarta edició de les jornades de salut pública amb el títol Pla de Salut, avaluació, adaptació i reptes de futur al món local amb l’objectiu de presentar els resultats de l’avaluació del pla de salut i fer un anàlisi dels aprenentatges i adaptacions dels municipis davant la crisi sanitària i l’impacte en aquests plans, i alhora, propiciar el debat sobre els reptes de futur de la salut pública local davant properes crisis sanitàries.
L’acte va comptar amb la presència de l’Alcalde, la Regidora de Salut i representants d’institucions vinculades a la salut pública: el CatSalut, l’ASPCAT i la Diputació de Barcelona representada pel diputat delegat de Salut pública i Consum, Jesús Naharro. També va intervenir l’exsecretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Joan Guix, que va destacar la necessitat d’aprendre de la situació de crisi sanitària viscuda i reforçar els equips de salut pública, i representants de l’Ajuntament de Manresa i Gironella que van explicar les experiències viscudes en els respectius municipis.
L’ajuntament ha fet balanç del pla de salut posant la mirada en l’avaluació, els serveis de salut pública municipals, en quines estratègies s’han implementat i quins elements cal tenir presents davant les crisis sanitàries.
El Pla de Salut d’Olesa de Montserrat 2019-2023 inclou l’avaluació en el seu disseny per conèixer si les actuacions realitzades han contribuït a l’assoliment dels objectius establerts, revisar el desenvolupament de la implementació del pla i detectar la seva reorientació o la introducció de millores, identificant errors i bones pràctiques, i possibilitar el retiment de comptes davant els agents implicats.
Per a cadascuna de les accions proposades, s’inclouen indicadors específics que permeten avaluar el grau d’assoliment de les actuacions. Les accions del pla estan agrupades entorn a 10 determinants de salut que van des de les condicions polítiques, socioeconòmiques i mediambientals, els estils de vida i conductes de salut, passant per determinants com l’habitatge, el treball i l’atur o les xarxes relacionals i comunitàries, entre d’altres.
Al llarg de la seva intervenció, la tècnica de salut del municipi va exposar que es van haver d’adaptar les actuacions previstes en el pla de salut a causa de la pandèmia i incloure les accions no assolides al pla d’acció 2021, indicant que, tot i les dificultats originades per la pandèmia, es va aconseguir un alt grau de compliment de les activitats programades.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #112 - Desembre 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat