Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2021 - #112

Destacat

1 de desembre, Dia Mundial de la Sida

© Generalitat de Catalunya

© Generalitat de Catalunya

Posar fi a les desigualtats. Posar fi a la sida. Posar fi a les pandèmies

Aquest és el lema amb el qual l’ONUSIDA vol posar de relleu la urgent necessitat d’acabar amb les desigualtats que es deriven de la sida i altres pandèmies a tot el món.

Llegir més.

Tot i els esforços i recursos que es destinen per fer front a aquesta malaltia, en aquests moments estem lluny d’aconseguir el compromís compartit d’acabar amb la sida per a l’any 2030, donades les grans desigualtats estructurals que obstaculitzen les solucions relacionades amb la prevenció i el tractament del VIH.

Així doncs, és necessari abordar les desigualtats tant econòmiques, socials, culturals i legals que ja en l’Estratègia Mundial contra la Sida 2021-2026 es va marcar com un objectiu clau per acabar amb la sida, però alhora també cal ajudar a promoure els drets humans dels col·lectius claus i de les persones que viuen amb el VIH, així com del seu entorn. Per aquest motiu des de 1987 es marca en el calendari la data de l’1 de desembre i a Catalunya, 40 anys després de diagnosticar els primers casos d’aquesta pandèmia, administracions, entitats, professionals,... continuen treballant plegades per fer front al VIH i així ho simbolitzen signant conjuntament el manifest del Dia Mundial de la Sida.

Amb la finalitat de contribuir a erradicar aquesta malaltia i donada que una de les vies de transmissió de la sida són les relacions sexuals sense protecció, les administracions públiques han de destinar recursos per a treballar en l’educació afectiva sexual. I és clau treballar en aquest àmbit ja des de la infància, donat que la sexualitat neix amb la persona i comprèn actituds, habilitats i coneixements, íntimament lligats als seus valors i creences.

Així doncs, si potenciem un creixement emocional i afectiu positiu contribuirem a entendre i viure la sexualitat de manera saludable i afavorirem actituds i habilitats per a l’adopció de conductes sexuals saludables, responsables i preventives de conductes de risc.

Amb aquest objectiu i conscienciats en la necessitat de treballar en la sensibilització de la població i més concretament del col·lectiu jove en la prevenció del VIH/sida, la Diputació de Barcelona ofereix als ens locals recursos econòmics i tècnics enfocats en la promoció d’una sexualitat sana i positiva:

  • Suport econòmic: per a aquelles accions relacionades amb la promoció d’una sexualitat sana i positiva. Són objecte de suport les activitats d'educació per a la salut i les de sensibilització, així com la producció de material divulgatiu o educatiu.
  • Tallers educatius: aquestes activitats educatives s'ofereixen als ajuntaments de municipis fins a 20.000 habitants
    • “Afectivitat i sexualitat” (1r cicle d’ESO);
    • “Sexualitat i riscos associats” (2n cicle d’ESO);
    • “Canvis a l’adolescència” (famílies d’adolescents).
  • Material divulgatiu: diversos materials que es troben en format electrònic a l'abast de tothom.
  • Guia de recursos d'educació sexual i afectiva: amb el recull de diferents recursos presents a la xarxa en matèria de sexualitat.
  • Webdoc “Sexis”: documental interactiu que tracta la sexualitat en l’edat adolescent i té per objectiu promoure el dret a la informació i a l’educació sexual. Aquest documental ha estat produït per Setmagic Audiovisual, amb la coproducció de TV3 i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
  • Exposició “Treu-li suc a la sexualitat”: amb l’objectiu de promoure una sexualitat saludable i positiva entre els i les joves de secundària i tenir presents tots els aspectes que la componen, donat que la salut sexual té una gran influència sobre la salut de les persones. Actualment, el Servei de Salut Pública està treballant en una nova exposició sobre sexualitat, per oferir-vos-la al 2022, que portarà per títol “SexualitatS, tantes com persones en el món”, amb un format atractiu per a la gent jove, i que pretén promoure una sexualitat sana a través de coneixements, habilitats i valors que portin a la població adolescent a tenir unes actituds i unes conductes positives, responsables i saludables vers la sexualitat. Us informarem quan estigui disponible.

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #112 - Desembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS