1 de desembre, Dia Mundial de la Sida
© Generalitat de Catalunya
Posar fi a les desigualtats. Posar fi a la sida. Posar fi a les pandèmies
Aquest és el lema amb el qual l’ONUSIDA vol posar de relleu la urgent necessitat d’acabar amb les desigualtats que es deriven de la sida i altres pandèmies a tot el món.
Tot i els esforços i recursos que es destinen per fer front a aquesta malaltia, en aquests moments estem lluny d’aconseguir el compromís compartit d’acabar amb la sida per a l’any 2030, donades les grans desigualtats estructurals que obstaculitzen les solucions relacionades amb la prevenció i el tractament del VIH.
Així doncs, és necessari abordar les desigualtats tant econòmiques, socials, culturals i legals que ja en l’Estratègia Mundial contra la Sida 2021-2026 es va marcar com un objectiu clau per acabar amb la sida, però alhora també cal ajudar a promoure els drets humans dels col·lectius claus i de les persones que viuen amb el VIH, així com del seu entorn. Per aquest motiu des de 1987 es marca en el calendari la data de l’1 de desembre i a Catalunya, 40 anys després de diagnosticar els primers casos d’aquesta pandèmia, administracions, entitats, professionals,... continuen treballant plegades per fer front al VIH i així ho simbolitzen signant conjuntament el manifest del Dia Mundial de la Sida.
Amb la finalitat de contribuir a erradicar aquesta malaltia i donada que una de les vies de transmissió de la sida són les relacions sexuals sense protecció, les administracions públiques han de destinar recursos per a treballar en l’educació afectiva sexual. I és clau treballar en aquest àmbit ja des de la infància, donat que la sexualitat neix amb la persona i comprèn actituds, habilitats i coneixements, íntimament lligats als seus valors i creences.
Així doncs, si potenciem un creixement emocional i afectiu positiu contribuirem a entendre i viure la sexualitat de manera saludable i afavorirem actituds i habilitats per a l’adopció de conductes sexuals saludables, responsables i preventives de conductes de risc.
Amb aquest objectiu i conscienciats en la necessitat de treballar en la sensibilització de la població i més concretament del col·lectiu jove en la prevenció del VIH/sida, la Diputació de Barcelona ofereix als ens locals recursos econòmics i tècnics enfocats en la promoció d’una sexualitat sana i positiva:
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #112 - Desembre 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat