Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2021 - #112

Espai municipal

Bany de bosc a la Font del Sofre de Castellar de n'Hug

© Shutterstock.com / Sabine Hortebusch

© Shutterstock.com / Sabine Hortebusch

El 23 d’octubre es va realitzar a Castellar de n’Hug, un bany de bosc, en un dels corriols que s’endinsen pels boscos a les immediateses del poble.

L’activitat va ser realitzada per Boscum i Polartrek amb la col·laboració de Diputació de Barcelona i l’ajuntament de Castellar de n’Hug.

Durant tot un matí els participants van poder gaudir dels beneficis que ens aporten els banys de bosc.
Vam quedar amb la guia en el punt de trobada, qui a continuació ens va donar la benvinguda i una breu introducció del què faríem, normes i recomanacions. Va consistir en un passeig per un corriol exuberant de vegetació i pla, d’uns 1,5km de distància, en el que vam anar caminant a ritme molt lent, en silenci, gaudint dels sons, despertant els sentits, cultivant la presència, amb l’única intenció de gaudir i experimentar els beneficis que ens aporta l’atmosfera del bosc i la bellesa dels elements presents a la natura.

L’inici del recorregut va transcorre entre boscos mixtos de pi roig, roure martinenc i faig, vam anar avançant per un corriol fent aturades, on la guia ens va convidar a realitzar diferents propostes per portar l’atenció al moment present, prendre consciencia de la nostra respiració i del nostre cos, despertar els sentits, apaivagar la ment, badar, ...entre d’altres.

El recorregut va finalitzar en un tram del torrent de Ca la Beneta, un fantàstic raconet on vam poder gaudir dels sons de l’aigua i relaxar-nos una estona envoltats de vida. A continuació vam donar pas a la cloenda amb una breu cerimònia del te, on la guia ens va convidar a tastar una infusió feta amb fulles de pi, ortigues, fruits de ginebró, fruit de roser de pastor i fulles de menta, en la qual vam donar gràcies al bosc i vam poder compatir les nostres experiències. Ens vam acomiadar emportant-nos una experiència més de vida.

I és que són molts els beneficis que podem obtenir durant la pràctica d’un bany de bosc. I si aquesta pràctica la fem continuada es transforma amb el temps, en una font de benestar i restauració de la salut.

  • Mentre caminem i badem, les emocions negatives van desapareixent i com a conseqüència baixen els nivells de les hormones de l’estrès, cortisol i adrenalina, minvant els símptomes associats a l'ansietat, depressió, fatiga... aconseguim reduir els nivells d'estrès, augmentant la presencia de pensament positius, ens envaeix un sentiment de gratitud. Com a conseqüència també obtenim millores psicològiques amb disminució del dolor i millora de l’estat d’ànim i del procés digestiu.
  • Practicant una actitud contemplativa, envoltats dels sons de la natura, observant les textures, formes, els colors de la vegetació i roques, les olors que percebem, vivim una experiència que activa el còrtex prefrontal i el sistema nerviós autònom, fent disminuir la tensió arterial i estabilitzant el ritme cardíac.
  • En passejar pel bosc, a part de trobar una concentració més alta d’oxigen, els arbres, sobretot les coníferes, emeten uns compostos volàtils anomenats “fitoncides” que absorbim a traves de la nostra respiració i de la nostra pell, augmentant significativament la concentració en sang de les cèl·lules N.K. (de l'anglès Natural Killer), una mena de glòbuls blancs que contribueixen a la lluita contra les infeccions i el càncer, ajudant a millorar el nostre sistema immunitari. La fragància cítrica d’alguns fitoncides, el d-limoneno potencia el bon humor i el benestar emocional..
  • Fins i tot hi ha estudis que han comprovat que la practica dels banys de bosc incrementen la millora del son, sobretot quan es realitzen durant la tarda.

Les persones que han gaudit de l’experiència ens diuen que se senten millor, diferents, amb una sensació agradable, generalment costa trobar paraules per descriure les sensacions que han viscut immediatament després de l’experiència. És després a l’endemà quan et fan saber les sensacions de benestar que senten i et recorden que els banys de bosc és una medicina. La medicina del bosc.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #112 - Desembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS