© Diputació de Barcelona
El 25 de setembre de 2015 l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb la finalitat de posar fi a la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia i posar fre al canvi climàtic. Aquesta agenda marca l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i configura un full de ruta per a assolir els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a la salut, l’educació, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles: el desenvolupament mundial sostenible, en les seves tres dimensions (social, ambiental i econòmica).
L’Agenda es desplega en 17 grans objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que tenen primordial importància per a la salut pública perquè, més enllà de vetllar per garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats, inclouen múltiples determinants per a la salut, amb especial èmfasi a les condicions de vida a les ciutats i els pobles, que han de ser inclusius, segurs, resilients i sostenibles. Els ODS, per tant, representen una gran oportunitat per promoure la salut pública a través d'una estratègia integrada de polítiques públiques (l'enfocament “salut en totes les polítiques”, plantejat per l'OMS). El compliment de les fites de salut requereix una coherència en polítiques per reforçar sinergies amb altres àmbits d’actuació i minimitzar els seus efectes negatius sobre la salut de les persones.
En sentit invers, per aconseguir el desenvolupament sostenible és fonamental protegir la vida humana, garantir unes condicions de vida saludables i promoure el benestar físic i emocional per a tothom a qualsevol edat, sense deixar a ningú enrere. S'han obtingut grans progressos en relació amb l'augment de l'esperança de vida i la reducció d'algunes de les causes de mort més comunes relacionades amb la mortalitat infantil i materna. S'han aconseguit grans avenços pel que fa a l'augment de l'accés a l'aigua neta i el sanejament i la reducció de malalties. No obstant això, cal invertir esforços per fer front a nombrosos factors de risc per a la salut derivats del context social i ambiental en el que vivim: hàbits i estils de vida, desigualtats socials i econòmiques i aspectes ambientals.
En aquesta línia, els 17 ODS tenen una estreta relació i impacte amb la salut pública, ja que actuen com a importants determinants per a la salut (l'educació, el treball, les desigualtats, la pau, etc.) i, a l’hora, la salut té una posició central en l'Agenda ja que és determinant per al desenvolupament sostenible i la consecució dels ODS.
A la infografia es presenta un resum d’aquestes interrelacions:
(Fent clic sobre la imatge es pot visualitzar la infografia en format PDF)
En línia amb el compromís de la Diputació de Barcelona d’implicar-se activament en la implementació i el seguiment de l’Agenda 2030 en l’àmbit local, des del Servei de Salut Pública volem destacar la importància del vector salut en l’assoliment dels ODS i facilitar la seva vinculació amb els projectes i les activitats de salut pública que s’impulsen als municipis, enfortint així la relació de totes les polítiques locals amb la salut de les persones.
El primer pas per avançar cap a l’assoliment dels ODS des de la perspectiva de la salut és mesurar el grau de contribució municipal amb cadascun d’ells, i per això cal disposar d’un conjunt d’indicadors de base municipal, que doni informació rigorosa de l’estat de salut de la població i dels seus determinants.
Per això, iniciem un nou espai dins del butlletí EspaiS@lut que anomenem “Càpsula Salut2030” que vol ser un espai de connexió dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) amb la informació de salut pública local que des de la Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona es posa a disposició dels ens locals i que impacta en l’assoliment dels diferents ODS.
Concretament, cada mes es publicarà una càpsula Salut2030 al butlletí relacionada amb un dels 17 ODS amb l’objectiu de:
Confiem, així, facilitar la tasca dels àmbits de salut pública municipals, així com dels ens locals en tot el seu conjunt, de contribució a l’assoliment dels objectius dels objectius sostenible des de l’òptica de la salut i amb la mirada posada a enfortir la salut pública local amb un enfocament transversal i multisectorial.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #113 - Gener 2022
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat