© Ajuntament de Castellterçol
L’any 2021 l’Ajuntament de Castellterçol va veure la necessitat de disposar d’un recurs, amè i pràctic, per detectar les emocions i treballar-les així com també que oferís recursos pel control de l’estrès i l’ansietat. Aquest va ser el punt de partida del material que presentem.
El llibret és un paral·lelisme amb un receptari de cuina, on es troben els ingredients que són les emocions, exercicis i propostes d’escalfament, eines per cuinar-les ràpid o lent i per cuidar-se consumint-les.
Es va pensar l’estructura, el vocabulari i el disseny per un públic jove, tot i que ha tingut una molt bona acollida també per part de la població adulta perquè és clar, concret i útil.
El llibret té tres grans blocs. Inicia amb una introducció que situa i motiva al lector a seguir fullejant el material, al segon bloc s’entra en matèria i és on es troben apartats que es titulen: Què son les emocions; De què serveixen les quatre emocions bàsiques (ira, tristesa, por i alegria); i Què tenen en comú totes aquestes emocions. Al tercer bloc el lector hi troba exercicis per reconèixer les emocions, escalfament, exercicis per treballar l’estrès i l’ansietat i recomanacions i consells per deixar fluir les emocions, cuinar-se, i per cuidar-se emocionalment.
Finalment conclou amb un quadre que recull les emocions, la funció, l’expressió corporal, els sentiments i els òrgans associats a cada una així com també els serveis públics que el lector té a l’abast per escalfar-se, cuinar-se i cuidar-se per gaudir d’una salut emocional òptima.
L’Ajuntament de Castellterçol va presentar i lliurar el llibre l’alumnat d’ESO a l’institut on es va realitzar una activitat pràctica de reconeixement de les emocions, per a fer-ho vivencial. Se’ls va entregar acompanyat d’una bossa de tela negra, amb el dibuix de la caràtula del llibret i frases que, al Punt al pati, ells mateixos havien dit que es relacionaven amb l’Espai Jove El Kastell- SIOAJ. A més a més també es van crear uns braçalets de colors de les emocions del llibret.
L’objectiu d’acompanyar el llibret amb aquest material fou donar valor a la informació, fer-los saber que eren importants, agrair-los l’esforç d’aïllament que van fer durant la pandèmia, en nom del bé comunitari, animar-los en posar en pràctica aquests recursos i facilitar-los elements que podien tenir a la vista que els recordessin que tenen a l’abast el material pels moments que ho necessitin.
Aquest material a part de tenir molt bona acollida entre la població jove i l’adulta, havent hagut de reeditar-lo per donar resposta a la demanda, ha estat publicat a la Guia de bones pràctiques d'Eryica, Agència Europea d'Informació i Assessorament Juvenil.
Podeu consulta aquí el material.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #123 - Desembre 2022
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat