© Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia
L’ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia va decidir incorporar la mirada de salut en la gestió del municipi i contribuir d’aquesta manera a fer-lo més saludable. Amb aquesta finalitat l’any 2020 va iniciar el projecte del pla de salut del municipi, que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona. Les dificultats ocasionades per la pandèmia de la Covid-19 van demorar la feina més enllà de l’inicialment previst i el projecte d’elaboració del Pla de Salut de Sant Sadurní d’Anoia 2023-2028 va materialitzar-se el passat 26 de setembre, amb l’aprovació pel Ple de l’Ajuntament.
La promoció de l’activitat física i dels hàbits alimentaris saludables, el suport per al benestar emocional de la població, el foment de les relacions afectives i sexuals saludables, la prevenció de consum de substàncies i l’ús excessiu de pantalles, la prevenció i atenció a malalties específiques i l’accés als recursos de salut, la promoció d’un entorn més saludable i les activitats que assegurin un bon nivell de protecció de la salut, configuren els 8 eixos temàtics principals dels objectius de salut que es planteja el Pla de Salut de Sant Sadurní d’Anoia 2023-2028.
Més de 100 accions i iniciatives integren el pla d’acció. Una bona part d’aquestes accions es refereixen a la promoció del benestar emocional, la salut mental i el suport social, amb activitats diverses adreçades tant a col·lectius amb necessitats específiques en aquest àmbit com a la població general, especialment la gent gran i els joves. El segon grup d’accions més nombrós està format per les destinades a la promoció de l’activitat física i l’exercici, activitats en les que l’aprofitament de l’entorn natural de la vil.la per fomentar una vida activa és una de les claus d’aquesta línia d’acció i un dels actius del municipi.
Tant en la fase de diagnòstic com en la de confecció del pla d’acció, la participació ha estat una constant. Una enquesta ciutadana a la que van respondre 602 persones en l’etapa de diagnosi, diversos grups focals amb agents clau del municipi (centre d’atenció primària i farmàcies) i entitats, entrevistes individuals i grupals a tècnics municipals i a la ciutadania han permès obtenir una visió àmplia de les necessitats de salut del municipi i dels seus recursos.
El resultat és un pla de salut on tothom ha tingut l’oportunitat de participar i que aposta per un concepte de salut basat en els determinants socials del municipi i la visió comunitària enfocada a donar resposta als reptes de salut detectats utilitzant els actius de salut presents al municipi.
El pla es pot consultar aquí.
El recurs s’ofereix a través del Catàleg de Serveis.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #133 - Novembre 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat