Butlletí EspaiS@lut
Maig 2024 - #139

El Servei de Salut Pública informa

Les infeccions de transmissió sexual a la demarcació de Barcelona

© SUPREEYA.CH / Shutterstock.com

© SUPREEYA.CH / Shutterstock.com

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són infeccions que es poden transmetre d’una persona a una altra per contacte físic durant les relacions sexuals. Afecten sobretot els òrgans genitals, però també es localitzen en altres llocs, com a l’anus o a la boca, o fins i tot es poden generalitzar  si la infecció arriba a afectar el sistema sanguini o el sistema limfàtic. Sovint, però, són asimptomàtiques, la qual cosa en dificulta el seu control.

Són un problema global de salut pública, freqüent en el nostre entorn, que poden generar morbimortalitat per les complicacions que poden desencadenar si no es diagnostiquen precoçment i es tracten adequadament. En són un exemple els casos de malaltia inflamatòria pèlvica conseqüència d’infeccions per clamídia o gonocòccia no tractades i que poden arribar a  desencadenar en infertilitat o embarassos ectòpics; o l’augment de risc de contraure el virus de la immunodeficiència humana (VIH) ja que les lesions causades per certes ITS com ara les llagues, alteren les barreres fisiològiques del cos i faciliten l’entrada del virus.

En els darrers anys en el conjunt de municipis de més de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona (excloent Barcelona ciutat), s’ha constatat un augment en el nombre de casos d’ITS notificats, especialment de clamídia i gonocòccia. Si és cert que en l’any 2020 es va observar una davallada degut a les mesures de distanciament social durant la pandèmia de COVID-19. L’any 2021, però, es va tornar als  nivells prepandèmics amb un increment en el nombre de casos del 29% respecte l’any anterior.

L’any 2021 es van notificar 6.531 nous casos d’ITS de declaració obligatòria individualitzada (50,4% en dones i 49,6% en homes). Concretament 4.114 casos nous de clamídia (63,7% en dones i 36,3% en homes), 1.866 de gonocòccia (28,1% en dones i 71,9% en homes), 418 de sífilis infecciosa (17,7% en dones i 82,3% en homes), 39 casos de limfogranuloma veneri (5,1% en dones i 94,9% en homes) i 94 casos d’infecció pel VIH (21,3% en dones i 78,7% en homes).


Evolució de la taxa d’incidència d’ITS



Font: Registre d’ITS del CEEISCAT. Elaboració pròpia.

 

Una dada a tenir en compte és que el 45% dels casos es van diagnosticar en menors de 25 anys, i aquest percentatge s’incrementa fins al 54,5% en el cas de la infecció genital per clamídia. Per tant, cal enfortir les campanyes de sensibilització i prevenció especialment entre els joves.

Per altra banda, aquesta tendència a l’alça que s’està observant en els darrers anys, relacionada amb aspectes conductuals com la disminució de l’ús del preservatiu entre els joves, la pràctica del chemsex (consum sexualitzat de substàncies) i l’augment en l’ús d’aplicacions mòbils de contactes sexuals, posa de manifest la necessitat d'intensificar els esforços en matèria d’educació i prevenció, posant èmfasi en la conscienciació del risc de contraure una ITS i en promoure els comportaments sexuals segurs, alhora que cal millorar l’accés als serveis de salut sexual, reforçar els cribratges i la detecció precoç en les poblacions de més risc.

És per això que des del Servei de Salut pública de la Diputació de Barcelona es fomenta la promoció d’una sexualitat sana a través de diferents accions i recursos com són tallers educatius adaptats als grups d’edat a qui van dirigits i diversos materials divulgatius; aquest 2024 es faran 567 tallers educatius a 123 municipis de menys de 20.000 habitants de la demarcació.

Aquestes dades s’han extret de l’últim Informe d’indicadors de salut local per al conjunt de municipis de més de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona publicat. Es pot consultar i ampliar la informació en el següent enllaç.

Veure la infografia.

 

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #139 - Maig 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS