Butlletí EspaiS@lut
Març 2016 - #48

El Servei de Salut Pública informa

Auditories de Seguretat Alimentària

El passat mes de febrer es van iniciar les auditories en la gestió de la Seguretat Alimentària en 4 ajuntaments de la província de Barcelona conforme a la Norma UNE-ISO 19011:2012

Aquestes auditories s'emmarquen dins el suport que el Servei de Salut Pública ofereix als ajuntaments amb l'objectiu d'impulsar l'avaluació de la gestió de les activitats que realitzen en matèria de Seguretat Alimentària perquè, a partir dels resultats obtinguts, puguin prendre decisions i aplicar, si cal, mesures correctores que els permetin millorar el seu servei.

El control sanitari de la distribució i subministrament d'aliments i begudes així com la gestió dels riscos per a la salut associats als aliments són una competència obligatòria dels ens locals, tal i com queda recollit en la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, article 42 i en la Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de Salut pública, article 52.f.

D'altra banda, la Unió Europea, en l'article 4.6 del Reglament (CE) 882/2004, de 29 d'abril, recull la potestat de les autoritats competents per realitzar auditories internes o ordenar auditories externes i, en funció del resultats d'aquestes, prendre les mesures oportunes per garantir l'assoliment dels objectius en matèria de Seguretat Alimentària.

El suport es va iniciar l'any 2010 amb una prova pilot en 2 ajuntaments, però no va ser fins l'any 2015 que es va reprendre el suport a altres 4 ajuntaments. Així doncs, amb els 4 d'aquest any seran ja 10 els ajuntaments que hauran passat una auditoria de la gestió de la seguretat alimentària en els seus Serveis corresponents.

Les activitats es realitzen al llarg de tot l'any i es distribueixen en 3 etapes: Una de Planificació on es concreta el pla de treball, es defineixen els processos i es realitza una sessió informativa/formativa a tot l'equip involucrat en la seguretat alimentària; una altra etapa de Desenvolupament que inclou la revisió i adequació dels processos, l'elaboració del manual de gestió i l'establiment de les directrius per a la implementació dels processos; i una última etapa auditoria interna utilitzant com a guia la norma UNE-ISO 19011:2012.

De les enquestes de satisfacció realitzades als quatre ajuntaments que van realitzar l'auditoria l'any 2015, es pot deduir que els resultats han estat prou satisfactoris; així, en una puntuació del 0 al 10, tots van valorar l'activitat realitzada amb un 9.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #48 - Març 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS