Els passats 18, 19 i 20 d'octubre es va celebrar a Benidorm el XVIII Congrés i Exposició Internacional de platges, organitzat per Ategrus amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benidorm.
El congrés va comptar amb diverses ponències realitzades per representants de tot l'estat espanyol, estructurades en sis àmbits principals: erosió i conservació de platges, desenvolupament sostenible, noves tecnologies, salvament i socorrisme, neteja i maquinària i ajuts i competències.
El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona va participar amb una ponència sobre l'evolució i les tendències del suport atorgat pel Servei de Salut Pública als municipis del litoral barceloní en matèria de salvament i socorrisme.
La intervenció de la Diputació de Barcelona en aquest àmbit es justifica perquè els ajuntaments són competents per oferir, directament o indirectament, el servei de salvament i socorrisme a les platges del seu terme municipal, alhora que les diputacions ho són per oferir suport material, tècnic i jurídic als diferents municipis de la seva província.
Les actuacions del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona en matèria de salvament i socorrisme a les platges es remunten a l'any 1995. En aquell moment es va realitzar un estudi per conèixer les infraestructures i materials disponibles en cadascuna de les platges del litoral de la província de Barcelona.
Així, es va crear el Programa d'Higiene i Seguretat a les Platges. La finalitat va ser atendre les necessitats detectades, mitjançant la cessió i el manteniment d'infraestructures i materials, als ajuntaments de la costa barcelonina amb platges (excepte Barcelona ciutat).
L'any 2005, un cop ateses totes les necessitats, es va produir un canvi conceptual en el model de suport que s'oferia als ajuntaments. Es va deixar de dotar directament als municipis de materials i infraestructures, per oferir-los un suport econòmic directe, dirigit prioritàriament a garantir els serveis relacionats amb el salvament i socorrisme de les platges, afavorint l'autonomia i capacitat de gestió municipal.
A partir d'aquí, es continua i fins i tot augmenta el seguiment de les activitats municipals que reben ajudes econòmiques, de manera que s'analitza la topologia i l'impacte de les actuacions subvencionades, permetent-nos observar la realitat i detectar necessitats i les tendències en aquest àmbit.
En paral·lel a les ponències, van haver-hi dues exposicions: una, amb les principals empreses del sector, que van donar a conèixer els seus productes per a la gestió de platges, i una altra on es va mostrar maquinària que en l'actualitat es fa servir per a la neteja i el manteniment de les platges.
Així mateix, durant el Congrés es va fer entrega de la bandera Ecoplayas 2016, guardó que s'atorga als municipis tenint en compte criteris objectius en matèria d'equipament i manteniment i sempre des d'una perspectiva de l'enginyeria i la sostenibilitat.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #55 - Novembre 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat