Existeix evidència de que el 80% dels factors que condicionen la salut es situen fora del sistema sanitari i es relacionen amb l’entorn físic, els factors socioeconòmics i els estils de vida de les comunitats.
Això significa que per donar una resposta adequada als problemes de salut actuals és necessari el treball conjunt i coordinat dels diversos sectors d’activitat que hi influeixen. És el que es coneix com treball intersectorial en salut i és una idea essencial del plantejament polític global Salut en Totes les Polítiques (SeTP).
El treball intersectorial en salut, doncs, té com objectiu incorporar la perspectiva de salut en les diferents línies d’acció política a tots els nivells de govern amb l’objectiu de protegir i millorar la salut i reduir les desigualtats evitables en salut.
Però integrar els objectius de salut en les polítiques locals d’altres sectors no sempre és tasca fàcil, entre d’altres raons, perquè implica superar resistències al canvi pròpies de les cultures organitzatives on el treball col·laboratiu i transversal no és el més habitual.
És per això que el Servei de Salut Pública de la Àrea d’Atenció a les persones ha considerat oportú editar la publicació L’acció intersectorial en salut. Guia per al disseny d’un mètode de treball a l’àmbit municipal, amb la intenció de facilitar i impulsar el treball intersectorial en els municipis i així avançar en la implementació de l’estratègia SeTP a nivell local.
A partir d’una bateria de preguntes clau que l’ajuntament ha de formular-se quan es planteja elaborar una proposta de treball intersectorial en salut, la Guia presenta un mètode de disseny d’una proposta de treball intersectorial caracteritzat pel seguiment d’una seqüència de passos agrupats en tres etapes:
La Guia presenta un model de treball senzill i sistematitzat, però alhora prou abstracte perquè pugui adaptar-se a la diversitat de circumstàncies i condicionaments que poden afectar un municipi a l’hora de desenvolupar propostes de treball intersectorial.
La publicació d’aquest nou recurs tècnic és un pas endavant en l’aposta del Servei de Salut Pública de l’Àrea d’Atenció a les Persones per impulsar i promoure entre els municipis l’acció planificada en salut pública i el seu instrument, el pla local de salut.
L’elaboració del pla local de salut brinda als municipis l’oportunitat de liderar un procés encaminat a concretar i definir les accions de salut pública més adients a les necessitats de salut detectades en el municipi, del que serà un dels factors claus d’èxit la capacitat de l’ajuntament d’estimular el treball intersectorial al llarg de tot el procés.
Podeu descarregar-vos L’acció intersectorial en salut. Guia per al disseny d’un mètode de treball a l’àmbit municipal clicant sobre l’enllaç de la publicació.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #58 - Gener 2017
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat