Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2017 - #66

Menja saludable

Propietats nutricionals del pollastre

© iStock.com / sinankocaslan

© iStock.com / sinankocaslan

El pollastre (Gallus gallus) és una au domèstica de la que en podem trobar diferents races. Actualment, en el mercat hi trobarem: pollastres, gallines (femelles adultes), pulardes (femelles que no s’han deixat reproduir i han estat engreixades) i els capons (mascles que han estat capats i engreixats).

D’altra banda, segons les condicions amb que es crien i s’alimenten els pollastres, podem diferenciar: pollastres ecològics, pollastres de pagès que estan a l’aire lliure però no s’alimenten amb pinsos ecològics i els pollastres convencionals que creixen en condicions de producció més intensives. A Catalunya, a més, hi ha pollastres amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), el Gall del Penedès i els Pollastres i Capons del Prat, que són pollastres originaris d’un territori amb una qualitat atribuïda al seu origen geogràfic i a unes condicions de cria i d’alimentació de qualitat.

Des del punt de vista nutricional la carn de pollastre és més lleugera i més fàcil de digerir que les carns vermelles, per al seu menor contingut de greix. El pollastre conté un 70% d’aigua, un 20% de proteïnes d’alta qualitat i un 10% de lípids. Per altra banda el pollastre conté una quantitat de colesterol una mica elevada (110mg/100g) per la qual cosa les persones amb colesterol elevat caldrà que en facin un consum moderat. Pel que fa referència a les vitamines, cal destacar les vitamines del grup B, que intervenen en el metabolisme energètic, els minerals com el ferro, necessari per al transport d’oxigen a tot l’organisme, el fòsfor, que forma part dels óssos i les dents, i el zinc, essencial per al sistema immunològic.

El pollastre és un aliment que admet moltes preparacions culinàries. La carcassa del pollastre s’utilitza per a fer els caldos, el pit i les cuixes es solen cuinar a la planxa o arrebossats, el pollastre sencer el podem fer cuinat al forn, a l’ast, a la cassola o a la brasa. A més a més, amb les restes del pollastre o rostit podem fer croquetes o canelons.

Per tal de seguir les recomanacions de la dieta mediterrània recordeu de consumir carn blanca com la de pollastre de 2 a 3 cops per setmana i reduïu el consum de la carn vermella, la vostra salut us ho agrairà i gaudireu d’un producte gustós i econòmic amb moltes possibilitats de receptes per a tots els paladars i totes les edats. Recordeu acompanyar-lo de verdures fresques, al forn o a la planxa i d’una fruita del temps de postres. Bon profit !!

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #66 - Octubre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS