Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2017 - #67

Espai municipal

El Prat de Llobregat: Campanya #Tocateles, a favor de la salut mamària

© Ajuntament El Prat de Llobregat

© Ajuntament El Prat de Llobregat

Èxit de participació en la campanya pratenca #Tocateles pel coneixement del propi cos com a forma de cura de la salut.

Dissabte, 21 d’octubre passat, va tenir lloc la Tarda de Festa, acte central del cicle d’activitats dels dies mundials per la salut mamària i la prevenció del càncer de mama. Una de les propostes va ser el photocall #tocateles segona part de la convocatòria feta el passat 7 de setembre, les fotografies de les quals es poden veure a l’exposició virtual i al vídeo. Unes 250 persones van participar de les dues crides al photocall, sent tot un èxit de convocatòria, participació i repercussió mediàtica. Reportatge elprattv

Els Serveis municipals de Salut Pública i Consum han apostat enguany per una imatge innovadora, artística i impactant per sensibilitzar sobre la importància de la salut mamària i la prevenció del càncer de mama, mitjançant la campanya “Toca-te-les” (#Tocateles). Reporatge elprattv, en col·laboració amb la fotògrafa i artista local Núria Oreja.

La imatge gràfica de la campanya es basa en les fotos de més d’un centenar de persones que es palpen els pits, majoritàriament dones, que contemplen una àmplia diversitat de formes corporals i en què no s’identifica el seu rostre. Totes elles van respondre a la crida ciutadana que va llançar l’Ajuntament per participar en la sessió fotogràfica del passat 7 de setembre. La campanya vol referir-se a la necessitat de l’autoexploració mamària i del coneixement del propi cos, com a forma de cura de la salut. Tot i això, la campanya remarca que l’autoexploració mamària és recomanable, però mai pot substituir les recomanacions mèdiques, protocols i proves diagnòstiques establertes per a la detecció precoç.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones i el risc de patir-ne augmenta amb l’edat, especialment a partir dels 50 anys. La seva prevenció i detecció precoç és clau, perquè, com més aviat es detecti, més opcions i menys agressives es poden oferir per tractar-lo (cirurgia conservadora en lloc de mastectomia, per exemple). El programa de cribatge, consistent en fer mamografies cada dos anys i adreçat a dones d’entre 50 i 69 anys, augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor entre un 25% i un 35%. Gràcies a la prevenció, en els últims anys, la taxa de mortalitat per càncer de mama ha disminuït a raó d’un 2,6% anual, segons dades de la Generalitat de Catalunya corresponents a l’any 2016.

 

Cicle d’activitats dies mundials per la salut mamària i la prevenció del càncer de mama

 

Les activitats del cicle s'han fet en col·laboració amb la Junta Local de l’AECC Catlunya contra el càncer i altres entitats.

El 19 i 21 d’octubre es va il·luminar de rosa la façana de la Casa de la Vila i de la torre de l’Aigua de la pl. de Catalunya.

Entre les activitats organitzades es destaquen la taula rodona: “He tingut càncer, i ara què?”, en què es va poder escoltar el testimoni de mares que han alletat els seus nadons en el procés de tractament de càncer, a més de diverses expertes en el tema. L’acte es va fer a l’Equipament Cívic del Delta del Llobregat el dijous, 26 d’octubre. Un grup de pratenques també va efectuar una visita guiada a la Unitat Funcional de Mama de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) el passat 24 d’octubre.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #67 - Novembre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS