Butlletí EspaiS@lut
Abril 2018 - #72

Menja saludable

Propietats nutricionals de la coliflor

© iStock.com / Floortje

© iStock.com / Floortje

La coliflor (Brassica oleracea botrytis) és una hortalissa que pertany a la família de les crucíferes com les cols, els bròquils i els naps. El que se’n menja és el conjunt de flors, que normalment és de color blanc i que va acompanyat de fulles verdes que l’envolten. Coneguem aquesta joia nutricional!

El seu origen es troba cap al segle VI aC en països amb climes temperats a la vora del Mediterrani oriental, on van acollir els primers exemplars d’aquesta planta provinent de molts encreuaments d’una espècie silvestre. La seva expansió es va iniciar amb l’Imperi Romà, però fins al segle XVIII no va entrar a Europa per a quedar-s’hi.

En relació a les seves propietats nutricionals, és rica en aigua i fibra, i és pobra en hidrats de carboni, proteïnes i greixos. Té un elevat contingut en les vitamines A, K, B6, B9 i C; i els minerals com calci, clor, fòsfor, magnesi i potassi.

Cal destacar, també, altres components antioxidants com els bioflavonoides, la luteïna, la zeaxantina, la clorofil•la o l’enzim superòxid dismutasa, i compostos rics en sofre, que col·laboren en la prevenció de l’envelliment i els problemes cardiovasculars, cerebrovasculars i el càncer. També ajuda al manteniment del sistema immunològic de l’intestí gràcies a l’indol-3-carbinol, que enforteix i repara la mucosa intestinal i la defensa d’atacs patògens. Així doncs, ens protegeix el sistema digestiu d’úlceres i tumors.

La coliflor es pot menjar tant crua com cuita, encara que crua pot resultar més indigesta. Si us provoca flatulència podeu coure-la amb all, ceba i gingebre o amb espècies com l’anís o el comí, així la digerireu millor.

Per a cuinar-la es pot bullir, però si volem preservar al màxim la vitamina C, el millor serà fer una cocció curta i a foc fort. Podeu provar els plats típics com la coliflor amb fesols o bé bullida com acompanyament a altres plats. Sinó, podeu menjar-la al vapor en combinació amb altres verdures o sola amb un raig d’oli, un pessic de pebre i sal, que us resultarà deliciosa. També amb beixamel, saltejada, fent un soufflé, gratinada, en crema o bé crua en vinagreta.

Recordeu menjar les 5 racions de fruita i verdura diàries, on hi podeu incloure alguna coliflor, tot gaudint de les seves propietats i del seu gust!

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #72 - Abril 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS