Butlletí EspaiS@lut
Maig 2018 - #73

Menja saludable

Propietats nutricionals de la patata

© iStock.com / kaanates

© iStock.com / kaanates

La patata és el tubèrcul de forma arrodonida o ovalada de la patatera (Solanum tuberosum). Pertany a la família de les solanàcies i existeixen unes 4.000 varietats arreu del món, de les quals se’n cultiven unes 150 al nostre territori. Té diversitat de mides, formes i colors. Coneguem-la millor!

Els pobles andins van ser qui van domesticar-la fa 8.000 anys, convertint-la en un producte bàsic de la seva dieta. Al segle XVI, els colonitzadors espanyols van dur-la a la Península Ibèrica com a curiositat botànica, però no va ser fins més tard quan se’n va fer ús alimentari. Des d’aquí es va anar expandint cap a Europa i a la resta del món, esdevenint un dels aliments principals en l’alimentació humana.

La patata es digereix fàcilment gràcies a la seva composició, rica en aigua i carbohidrats complexos. Això la fa especialment indicada (sempre que no estigui fregida) per a persones amb estómacs delicats, gastritis, úlceres o acidesa. A més, si les mengem cuites i posteriorment refredades, conté un tipus de midó resistent que serveix de substrat per a la nostra flora intestinal i que en regula el seu funcionament. També en destaca el contingut en vitamina C, B1, B2, B3 i B6; i minerals com el potassi, el ferro, el fòsfor i el magnesi. El potassi és adient per a persones amb problemes al cor, pedres al ronyó i hipertensió, a més de ser ideal per a la recuperació muscular en esportistes.

A la cuina, la patata s’haurà de coure sempre. Queden bones de tota manera: guisades, bullides, al forn, al vapor, farcides, en puré, gratinades amb formatge o en amanida. Les trobem en purés o cremes de verdures, sopes, suflés, croquetes o en la típica truita de patates. Una recepta fàcil i deliciosa és tallar-les en trossets petits i posar-les al forn amb un raig d’oli, pebre i les herbes aromàtiques que més us agradin fins que estiguin cuites.

Us recomanem aquest tubèrcul tan versàtil, econòmic i saludable de la dieta mediterrània!

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #73 - Maig 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS