© shutterstock.com / mahirart
La figa, és el fruit que s’obté de la figuera (Ficus carica), un arbre del Mediterrani i Orient pròxim, de la família Moraceae. A nivell botànic, la figa no és un fruit, sinó una infructescència (un conjunt de fruits).
Les figues es produeixen en climes mediterranis i són un dels plaers gastronòmics des de finals de l’estiu fins inicis de la tardor. Són de consistència tova i en podem trobar de diferents formes i diferent color segons la varietat.
Tot i que el seu component majoritari és l’aigua, són una de les fruites amb més contingut de sucres, juntament amb el plàtan i el raïm. Les figues són riques en vitamines i minerals, sobretot potassi, calci i magnesi, que ajuden a mantenir un bon estat del sistema nerviós i múscul-esquelètic. A més tenen un alt contingut en fibra que facilita el trànsit intestinal, i contenen compostos fenòlics, alguns d’ells antioxidants, els quals li donen un aroma únic floral quan estan madures.
S’assequen fàcilment al sol, de manera que les podem consumir tant fresques com seques. El contingut nutritiu d’aquestes dues formes és diferent: la figa fresca té molta més aigua que sucre, mentre que la figa seca conté més sucre que aigua, fet que la converteix en un producte amb llarg període de conservació.
Les figues són un aliment energètic i saludable. Amb elles podem elaborar productes de pastisseria i de confiteria, pa de figues, la podem trossejar i afegir en amanides, es poden menjar fresques, seques o amb melmelades, etc.
Feu-hi un cop d’ull a les receptes que us proposem i decoreu els plats estiuencs amb aquest aliment tan polivalent!
Recordeu consumir 5 racions entre fruites i verdures al dia!
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #87 - Estiu 2019
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat