Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2019 - #89

En portada

Enric Llorca, nou Diputat delegat de Salut Pública i Consum

 

El passat mes de juliol vaig prendre possessió del càrrec de Diputat delegat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona.

M’incorporo al nou equip polític de l'Àrea de Cohesió social, ciutadania i benestar, que té com a finalitat estar al servei dels municipis perquè puguin ser espais de plena ciutadania, de reducció de desigualtats, de benestar i salut, així com de foment de la convivència i la cohesió social.

Llegir més.

Les polítiques locals de salut pública i consum són essencials per assolir la sostenibilitat social, econòmica i ambiental dels nostres municipis i territoris. Aquest és el gran repte que ens plantegen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides per a l’any 2030, i que ens interpel·len a “garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”, un horitzó que també tenen els municipis de la demarcació de Barcelona.

Ens encaminem, doncs, cap a uns municipis saludables, cuidadors i compromesos amb les persones i amb el medi ambient. És essencial, d’una banda, que treballem activament per a la promoció de la salut, a través del foment d’estils de vida saludables i d’educació per la salut, i que fem front a riscos socials relacionats amb la salut mental i les addiccions, així com a les desigualtats socials i de gènere en la salut.

D’altra banda, hem de vetllar per la cura de les persones, per la protecció de la salut pública i el medi ambient, així com pels drets que tenim com a persones consumidores mentre, a la vegada, fem un consum responsable. Així, millorem la qualitat de vida i el benestar, i construïm ciutats i pobles més saludables, sostenibles i inclusius.

Són reptes cap als quals ja estem encaminats, però que exigeixen una mirada més oberta, transversal i intersectorial, en xarxa i participativa. Així, una urbanització inclusiva i sostenible; una planificació participativa i integrada en els municipis; el desenvolupament econòmic; l’accés universal a zones verdes i a la mobilitat; l’educació al llarg de vida; l’accés a un habitatge digne i a serveis bàsics com l’energia tenen incidència sobre la salut. Només a tall d’exemple, segons l’estudi Radiografies de la situació del dret a l’habitatge, la pobresa energètica i el seu impacte en la salut a Barcelona (2018), el 31,8% dels homes i el 52,6% de les dones afectades per problemes d’accés a l’habitatge i de pobresa energètica referien tenir un estat de salut regular o dolent, front el 15,5% i 18,4%, respectivament, de la població de la ciutat. Per tant, la mirada cap a la salut ha de ser més complexa i àmplia.

Assumeixo, doncs, aquest repte de treballar per la salut pública des d’una mirada global amb molta il·lusió i amb el compromís de fer-ho conjuntament amb els companys i companyes que han assumit la responsabilitat política en aquest àmbit en el seu ajuntament. Des de la Diputació ens posem al vostre servei per enfortir i incrementar la visibilitat de la important tasca que s'està fent des de l'administració local per tal de protegir i millorar la salut i la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes.

Quedo obert a noves idees i suggeriments, per fer que entre tothom, electes i professionals, entitats i ciutadania, construïm ciutats i pobles saludables i sostenibles.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #89 - Octubre 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS