Butlletí EspaiS@lut
Gener 2020 - #92

El Servei de Salut Pública informa

Caiguda de la natalitat en el conjunt dels 80 municipis majors de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona

© Shutterstock / Nowik Sylwia

© Shutterstock / Nowik Sylwia

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat recentment les dades provisionals de naixements del primer semestre del 2019 i marquen un mínim des de 1941, any en el qual l’INE va començar la sèrie estadística.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona disposa d’un Sistema d’indicadors de salut local. Aquesta eina es crea amb dades estadístiques sobre la població obtingudes de registres oficials i a partir d’aquestes dades s’elaboren els diferents indicadors. Totes les fonts són sistemàtiques, de base poblacional i provenen d’institucions oficials. Els indicadors proporcionen informació estructurada en diferents blocs temàtics i, entre d’altres, es treballen dades de demografia i de salut reproductiva.

Així doncs, pel conjunt de municipis majors de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona s’observa una tendència molt similar a la de l’estat: la natalitat està caient des de l’any 2008 (per efecte de la crisi econòmica entre d’altres causes) i les defuncions estan augmentant (com a conseqüència de l’envelliment de la població), de manera que en alguns municipis el número de defuncions ja supera el de naixements.

Al 2017 s’ha produït una reducció dels naixements del 27,8% respecte el 2008, el que suposa una pèrdua de 72.000 nadons si s’haguessin mantingut les taxes de natalitat.

 

Font: Sistema d’indicadors de salut de la Diputació de Barcelona a partir de dades provinents del Padró Municipal d'Habitants, el Registre de Naixements i de Defuncions de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

 

Cada vegada són més les dones que aplacen la maternitat. Podem observar que l’edat mitjana del naixement del primer fill es troba pràcticament en els 32 anys i actualment el 40% de les mares tenen el primer fill després dels 35 anys i el 9% després dels 40.

 

Font: Sistema d’indicadors de salut de la Diputació de Barcelona a partir de dades provinents del Registre de Naixements de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i Estimacions Postcensals de Població de l'IDESCAT. Elaboració pròpia.

*Edat mitjana de maternitat (EMM): Representa l'edat mitjana en què les dones tenen els seus fills. D’aquesta manera com més tard es tenen els fills menys possibilitat hi ha de tenir-ne més d’un.

 

Aquest retard en l’edat de la primera gestació acostuma a anar associat a un menor número de fills. L’Índex Sintètic de Fecunditat és un valor que mesura el nivell de fecunditat ja que indica el número de fills per dona. Actualment al conjunt de municipis majors de 10.000 habitants de la demarcació aquest índex té un valor d’1,41, és a dir, lluny d’assolir el valor mínim per garantir el relleu generacional que és 2,1.

 

Índex Sintètic de Fecunditat al conjunt de municipis >10.000 habitants de la demarcació de Barcelona

Font: Sistema d’indicadors de salut de la Diputació de Barcelona a partir de dades provinents del Registre de Naixements de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i Estimacions Postcensals de Població de l'IDESCAT. Elaboració pròpia.

*Índex Sintètic Fecunditat (ISF): Expressa el nombre de fills que hauria tingut una dona al final de la seva vida fèrtil si es mantinguessin les taxes de fecunditat per edats existents en el moment del seu càlcul. L’ISF s’expressa en valors absoluts. Així, per exemple, si l'ISF en 2011 és de 1,4 vol dir que una dona resident que neixi aquest any es calcula que als 49 anys haurà tingut 1,4 fills.

 

Aquesta caiguda de la natalitat observada en els darrers anys és possiblement deguda al creixement de les condicions laborals precàries de les dones joves i a la falta de polítiques de conciliació i suport a la criança. Polítiques similars a les que s’estan adoptant en els països nòrdics que incorporen mesures com llars d’infants gratuïtes o a preus assequibles, així com menjadors subvencionats, ajudes fiscals, horaris orientats a la conciliació familiar i permisos de maternitat i paternitat més extensos, per exemple, podrien afavorir que es tinguessin més fills.

Al web de la Diputació de Barcelona hi ha disponible més informació relacionada amb els Sistemes d’informació de salut: https://www.diba.cat/web/salutpublica/sistemes_informacio

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #92 - Gener 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS