De l’1 al 5 de juliol arriba la 33a edició de l’Escola d’Estiu; un espai de reflexió, intercanvi i coneixement entorn les polítiques socials locals que reuneix entorn 300 responsables polítics i professionals dels municipis i ens locals de la província de Barcelona.
Com ja és habitual, l’Escola d’Estiu comptarà amb un gran nombre d'espais en format conferència, taules rodones i tallers presencials. La publicació del programa i l’obertura d’inscripcions està prevista per la setmana del 20 de maig. Consulteu tota la informació a: 33a edició de l’Escola d’Estiu
Els 28 projectes d’intervenció social comunitària presentats en aquesta nova convocatòria del Premi Josep Ma Rueda i Palenzuela ja es troben en mans de la Comissió Tècnica, que els elevarà al Jurat un cop avaluats. Un Jurat que estarà format per membres d’universitats catalanes i persones expertes de col·legis professionals, ajuntaments, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i entitats socials del món de l’acció social comunitària, i presidit per la Presidenta delegada de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona. L’entrega de premis està prevista a finals de novembre d’aquest any.
Amb l’objectiu de facilitar el registre de la informació i la sistematització de les dades a l’eina, s'ha dut a terme el primer tutorial en format vídeo sobre “Resolució d’incidències en l’accés a l’Hèstia”. Es preveu seguir oferint materials en el mateix format relacionats amb dubtes o incidències freqüents respecte a l’eina en els pròxims mesos.
Per sol·licitar més informació, podeu contactar amb el servei de suport al programari Hèstia de la Diputació de Barcelona a l’adreça de correu: suportdiba.hestia@diba.cat.
El passat 6 de maig es va aprovar la concessió de subvencions en el marc de la convocatòria per l'atorgament de subvencions a favor d'entitats sense finalitat de lucre que gestionen habitatges d'inserció social 2024 de la Gerència de Serveis Socials de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona. Podeu consultar els resultats al BOPB.
El passat 7 de maig es va publicar al BOPB l’anunci d'aprovació de l'Ordenança tipus reguladora de la concessió de prestacions socials de caràcter econòmic dels ens locals de la província de Barcelona. Podeu consultar-lo aquí.
El passat 15 de març, l'equip de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona va compartir la seva experiència en la lluita contra la pobresa energètica en aquesta jornada organitzada per l’Energy Poverty Advisory Hub (EPAH), el servei públic de la Unió Europea encarregat d’abordar la pobresa energètica i donar suport als municipis sobre com adaptar les estratègies i polítiques a les característiques de cada territori.
Amb les conclusions i noves propostes sorgides durant la sessió es prepararà un informe que serà elevat al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico perquè aquesta nova estratègia s’adapti millor a les necessitats de la població. Podeu consultar els documents sobre Recursos per als equips professionals municipals en aquest enllaç.
A principis del mes de maig, el Servei Local de Teleassistència ha arribat a 110.000 persones usuàries i 94.722 domicilis. L'1 de maig del 2023 s’estava donant servei a 102.250 persones usuàries, la qual cosa es tradueix en un creixement net per sobre de les 600 persones usuàries de mitjana mensual en el darrer any.
A més a més, el Servei Local de Teleassistència es troba actualment immers en un procés de digitalització. El 2025 s’espera poder arribar a digitalitzar el 60% de les llars amb teleassistència millorant la qualitat de la prestació i obrint la porta a incorporar noves tecnologies al servei. Per a més informació sobre la digitalització d’aquest servei podeu contactar amb el Servei de Teleassistència a la bústia teleassistencia@diba.cat.
El 17 de maig es va commemorar el Dia Mundial d’Internet i el Centre SPOTT es va sumar a la celebració d’aquest dia promovent accions de sensibilització, prevenció i intervenció en menors d’edat i joves amb un ús problemàtic de pantalles, així com a les seves famílies, a través de diferents programes i materials preventius relacionats amb el bon ús de les pantalles.
Una de les accions més destacades ha estat la publicació d’un contracte educatiu que es pot descarregar des de la nova càpsula Els teus fills o filles et demanen un mòbil? Connecta-hi!, la qual forma part de la col·lecció que porta el mateix nom. Aquest contracte compta amb uns acords que s’adopten en el si de la família per ambdues parts, acceptant una correcta utilització del mòbil.
El passat 14 d'abril, amb motiu de la trobada a Granollers de la Red de Ciudades Educadoras (RECE), l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona va compartir el projecte Barris i comunitats, motors de transformació social amb les 30 ciutats participants d’arreu de l’estat espanyol. En aquesta segona trobada de la xarxa temàtica es van intercanviar experiències i estratègies per a la construcció de la ciutat i per al desenvolupament d’una ciutadania crítica i creativa des dels àmbits de la cultura, l’educació i comunitari. Per consultar tots els materials desenvolupats en el marc del projecte, accediu a aquest enllaç.
L’espai d’intercanvi dels Plans Estratègics d’Inclusió Social ha finalitzat la seva 15a edició (2023-2024) amb l’elaboració compartida d’una eina d’autoavaluació d’acció comunitària, gràcies a la contribució dels 23 ens locals de la demarcació de Barcelona que hi han participat.
Cada ens pot adaptar aquesta eina segons les necessitats o reptes a abordar i analitzar com s’incorpora: el benestar de les persones, la perspectiva inclusiva i interseccional, la perspectiva comunitària i els temes d’organització i governança. Es concep com un instrument viu i revisable, obert a millores i noves mirades d’agents socials del territori que formen part activa dels plans i estratègies d’inclusió social.
En el marc del Dia Mundial d’Internet recuperem la moció aprovada pel Ple de la Diputació de Barcelona el passat mes de novembre. Es tracta d’una crida al món local per tal d’incidir en el treball amb infants i famílies, la comunitat i el conjunt d’agents amb l'objectiu de promoure les mesures necessàries per fer front a l'impacte negatiu que un ús inapropiat de les pantalles i les xarxes socials pot exercir en la infància. Us animem també a consultar diversos materials d'interès a l'SPOTT.
Estudis actuals en àmbits diversos - psicologia, neurociències, etc.- ens recorden constantment que els primers anys de vida són cabdals en la trajectòria vital dels éssers humans. En aquest sentit, les polítiques socials hauran de prendre més consciència d'aquest valor i apostar decididament per oferir dispositius que acompanyin les famílies en la criança i l'educació dels més petits.
Us recomanem la publicació Espais familiars de petita infància (0-3 anys): Característiques i funcions dels professionals; un llibre que recull el bagatge dels espais familiars en aquestes edats i els posa a disposició del col·lectiu de professionals.
El 22 de maig, l'Ajuntament de Montcada i Reixac organitza les Jornades d'Inclusió Comunitària, dirigides a donar visibilitat a experiències relacionades amb el benestar emocional i el sentiment de soledat en joves i adolescents. Durant la jornada, es podrà visitar l'exposició itinerant de Joventut de Diputació de Barcelona, la qual recull diferents experiències d'ens locals i comarcals de la província vinculades a l'acompanyament vivencial de les persones joves. Per sol·licitar informació sobre l’exposició us podeu dirigir a opj.joventut@diba.cat.
Enguany es durà a terme la primera trobada general de tots els i les professionals que col·laboren en el projecte Escolta Jove.
L’objectiu de la trobada és generar xarxa i connexions entre professionals Escolta Jove. La jornada està especialment pensada per a professionals de Joventut, Escolta Jove i personal electe.
Per tal d’apropar al territori aquests espais de relació, s’ha comptat amb l’equip de Joventut de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, que acollirà a les persones participants d’aquesta trobada el dia 13 de juny a Can Massalleres.
Per a més informació sobre la jornada podeu contactar amb l'equip de Joventut a la bústia: opj.joventut@diba.cat.
Professionals de Joventut de la Diputació de Barcelona van viatjar a Cinisello Balsamo la passada setmana en el marc del programa Erasmus+.
L'objectiu era participar en una jornada de treball centrada en el projecte Youth Monitor iniciat l'any passat. Aquesta trobada ha permès avançar en la creació de l'indicador per monitorar polítiques locals de joventut i promoure la cooperació internacional i el desenvolupament de noves estratègies per abordar les necessitats i preocupacions de la joventut europea. S’espera que aquest indicador estigui disponible l’agost de 2025.
Del 29 al 31 de maig, l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat estarà present a la 25a edició de FiraGran, que un any més s’ubicarà a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat per promoure l’envelliment actiu de les persones grans.
A l’estand de la Diputació de Barcelona, les persones que el visitin podran informar-se sobre el ventall de serveis i recursos que dissenyem i posem a disposició dels ens locals de la província de Barcelona. A més, hi trobaran consells per fer front a la calor o el fred i de com previndre estafes o robatoris. També els facilitarem informació sobre activitats d’interès (com ara rutes turístiques o activitats formatives) i recursos de suport com el Servei Local de Teleassistència, el RESPIR o el NEXES contra la soledat no desitjada.