Intervenció en adolescents i joves amb problemes de consum de substàncies i/o addicció a les pantalles, i de les seves famílies
Què és
Els canvis constants en el fenomen de les noves addiccions comportamentals o no tòxiques i la seva alta prevalença i incidència en la població adolescent, implica la necessitat permanent d’actualització en l’àmbit de la prevenció i la intervenció de les addiccions. Entre els adolescents, les addiccions comportamentals més freqüents són les relacionades amb les pantalles (videojocs, telèfon mòbil i internet).
El Centre de prevenció i tractament de drogodependències SPOTT de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, per tal de donar resposta al canvi conceptual i a les necessitats actuals en l’atenció dels adolescents-joves i les seves famílies en relació de les addiccions, incorpora en el seu programa d’intervenció, l’atenció a les addiccions a drogues i a les pantalles.
La finalitat és prevenir les addicions tòxiques i no tòxiques, i proporcionar atenció especialitzada a nois i noies, i les seves famílies.
Objectius
- Reduir o aturar les addiccions a drogues i a les pantalles, entre els adolescents i joves en risc.
- Acompanyar i atendre als adolescents i joves en tractament perquè abandonin la seva conducta addictiva i els hàbits poc saludables, en relació a les drogues i a les pantalles.
- Assessorar a les famílies per reforçar la seva capacitat en la tasca educativa i oferir-los suport emocional durant tot el procés.
- Oferir suport als tècnics municipals en relació a la problemàtica en els adolescents i joves, derivada de l'ús problemàtic de les drogues i pantalles.
Com funciona
Aquesta atenció especialitzada i integral, a nivell individual i/o grupal, s’estructura en 4 nivells d’atenció que donen resposta als nous patrons de les addiccions i als diferents perfils dels adolescents i joves.
Com es demana el programa
Al programa s’accedirà:
- A través de la derivació dels professionals del serveis bàsics municipals, equip d’EAIA i altres serveis municipals que intervenen en adolescents i joves,
- Directament les famílies i els professionals per sol·licitar informació i assessorament.
Per accedir-hi és necessari:
- Sol·licitar informació i assessorament:
- Trucar al telèfon 93 402 28 80 (De dilluns a divendres de 8:00h a 20:00h)
- Enviar un correu electrònic a spott@diba.cat
- Sol·licitar el servei de tractament d’adolescents:
- Enviar degudament complimentat el protocol de derivació.