Quin soroll fem ? Quin aire respirem ?

Temàtica:
Soroll, qualitat de l'aire, sostenibilitat
Tipus:
Activitats i tallers amb monitoratge
Públic:
Tots els públics i públic escolar en grups organitzats 
Disponibilitat: 
Setmana Sense Soroll i Setmana Europea de la Mobilitat

Per fer la sol·licitud entreu al formulari a:
- Activitat o taller amb monitoratge: Quin soroll fem? Quin aire respirem? 

En cas que us sigui adjudicada l'activitat amb monitoratge caldrà que, un cop finalitzada, ompliu el següent qüestionari de valoració.

Podeu consultar els requisits de concessió i les condicions de sol·licitud i execució previstes al Catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona 2025.

 

Activitat dirigida a activitats lúdiques en equipaments o esdeveniments a la via pública per fer itineraris sonors.

Per a centres educatius: L'activitat no està dissenyada com a sessió per a realitzar dins els centres educatius, es pot organitzar unes sessions en un equipament o a la via pública per atendre a diversos grups de diversos centres.

Els centres educatius i altres equipaments no poden sol·licitar directament aquesta activitat. Ho han de fer a través de l’ajuntament. Queden exclosos centres educatius i equipaments de la ciutat de Barcelona.

 

Descripció

“Quin soroll fem? Quin aire respirem ?” té com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre l’existència de soroll ambiental i la contaminació atmosfèrica a la ciutat majoritàriament ocasionat pel trànsit de vehicles. En el cas de la contaminació acústica es fa d’una forma pràctica i experimental per mitjà de la realització de mesuraments amb els equips corresponents. D’aquesta manera es pretén sensibilitzar la població sobre com ens pot arribar a afectar el soroll i la qualitat de l'aire i com podem contribuir a disminuir-lo.

És una activitat de participació ciutadana organitzada conjuntament entre la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, coordinada per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Es tracta d’una activitat que permet la participació activa dels assistents realitzant mesuraments acústics alhora que vehicula conceptes relatius a sostenibilitat, a la mobilitat sostenible i un aire més net.

Cal saber que un aire net és un requisit bàsic per a la salut humana. La font més important de contaminants a l’atmosfera és la crema de combustibles pel transport i la generació d'electricitat i a les ciutats, més del 50% de la contaminació atmosfèrica és deguda al transport.

El públic objectiu del taller és: públic escolar i públic familiar.

 

Recomanacions i criteris:

Les entitats organitzadores planificaran amb temps la programació d’aquest taller i assessoraran els ajuntaments o entitats que el vulguin aplicar pel seu millor funcionament i garantia d’èxit i assoliment dels objectius qualitatius i quantitatius. El taller inclou dos monitors i una carpa expositiva a càrrec de la Diputació de Barcelona.

 

Desenvolupament de l’activitat

Públic escolar: Taller participatiu a celebrar durant el matí, en un punt cèntric del municipi on diversos grups de centres educatius s’hi puguin acostar com a activitat dins l’horari curricular. Caldrà planificar amb temps i coordinar l’acció amb els centres educatius. Duració aproximada del taller, per grup, 2 hores.

Públic familiar: Activitat a celebrar a la tarda entre setmana, o matí o tarda en dissabte. Es recomana instal·lar l’activitat en un espai públic proper a un espai públic amb alta concentració de vianants (plaça, sortida d’un mercat municipal, etc.) o en una zona amb activitats vinculades a la Setmana Europea de la Mobilitat al municipi: es recomana ubicar l’activitat en espais on s’hagin fet actuacions de millora de la mobilitat a peu, mobilitat sostenible, pacificació, on es puguin dur a terme els mesuraments, o en un dia sense cotxes o acte similar.

En municipis rurals o semirurals, o en determinats entorns urbans, es pot centrar la mesura en lloc del soroll de trànsit, en posar en valor el paisatge sonor i els silencis del poble o ciutat.

L’elecció del punt d’instal·lació, doncs, és clau.

 

Planificació i dedicació temporal

Cal difusió i comunicació prèvia de l’activitat pel seu bon funcionament. Es pot informar que els participants a l’activitat rebran un regal per la seva participació.

L’activitat es pot vincular amb accions de millora de la qualitat de l’aire i la qualitat acústica: mesurar contaminants, què és la contaminació atmosfèrica i acústica, com afecta la salut i què hi pots fer tu.

Climatologia: En cas de previsió de pluja o mal temps, es procedirà a l’anul·lació de l’activitat amb una antelació mínima de 24 hores.

El suport inclou: kit de 12 sonòmetres, formació al tècnic municipal, carpa, material i 2 educadors ambientals per una jornada de migdia.

Condicions: L’ens local caldrà que justifiqui l’interès i de l’activitat i compromís i implicació.

Entitat: Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona

Àmbit: Ens locals de la província de Barcelona

 

Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental (OTEPA)
recursosambientals@diba.cat
934 022 222 – ext. 37215 / 697 906 918