Serveis d'intervenció socioeducativa   


Què és | Objectius | Com funciona | Qui ho pot demanar | Com es demana el programa | Documentació d'utilitat


 

Mapa de recursos



 

Què és

La Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb la Diputació de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya han establert les bases d’un Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS) no residencial per a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies, implementant el nou model impulsat des de la Generalitat de Catalunya.

L'objectiu del nou model és situar la família com a unitat social bàsica que vetlla per la protecció i el desenvolupament dels seus membres, amb possibilitats de millora i canvi, tenint en compte els diferents nivells de risc.

 

Objectius

  • Desenvolupar una proposta concreta de treball per als ens locals per l’articulació o la millora dels Serveis d’intervenció socioeducativa, entesos des de la prevenció de la desprotecció, la detecció i la intervenció en les situacions de risc de la infància, l’adolescència i les seves famílies (0 a 18 anys). 
  • Millorar la detecció i la intervenció de les situacions d'infància i adolescència en risc.  
  • Impulsar accions preventives de situacions de risc en la infància l’adolescència i les famílies. 
  • Impulsar i promoure a nivell local, projectes adreçats a la infància, l’adolescència en risc i les seves famílies.

 

Com funciona

El SIS introdueix canvis importants en l’enfocament de l’actual model d’intervenció en casos de risc en la infància i l’adolescència:
 
El model contempla cinc línies de serveis socioeducatius inclosos al SIS:
 
  1. Servei de suport a les famílies amb infants de 0-3 anys en situació de risc.
  2. Servei d’atenció diürna (antic centre obert).
  3. Servei d’Intervenció amb famílies amb infants i adolescents.
  4. Servei d’acompanyament d'adolescents
  5. Servei d’intervenció socioeducativa itinerant.
La progressiva implementació del nou model SIS ha provocat que els ens locals de la província de Barcelona vulguin adaptar els seus models d’intervenció. Aquesta necessitat ha fet augmentar considerablement la demanda de suport tècnic que presta l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat per al disseny d’aquests serveis.
 
Aquest suport consisteix en un suport tècnic per a l’elaboració de projectes de creació o revisió de Serveis d’Intervenció Socioeducativa, adreçats a infància i adolescència en risc i les seves famílies.
 
Les línies d’assessorament són tres:
 
  • Tècnic: Referit al model d’intervenció, en què consisteix aquest tipus de servei, a qui s’adreça, quin mètode de treball s’utilitza, quins resultats s’obtenen, com s’organitza, amb quins serveis de la xarxa es coordina, com es treballa amb les famílies.
  • Legislatiu: Referit tant a la legislació que emmarca el servei, com a l’elaboració de plecs de clàusules, si es vol oferir una gestió compartida.
  • Organitzatiu: Orientat a l’horari i l’organització dels professionals, perfil i funcions, mecanismes de selecció, sistema de comunicació interna, presa de decisions i resolució de possibles conflictes, models de programacions, activitats, sistemes de coordinació amb els serveis socials i altres agents socials.
En aquest procés es realitza:
 
  • Anàlisi dels documents i materials existents al municipi. 
  • Valoració de la necessitat d’actualització o de nova redacció.
  • Proposta concreta d’actuació per a l’ens local.

 

Qui ho pot demanar

Ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats i consorcis locals. Per a municipis de menys de 10.000 habitants caldrà que l'ens local informi de la sol·licitud i necessitat a la seva Àrea Bàsica.

 

Com es demana el programa

A través del Catàleg de Serveis

 

Documentació d'utilitat

Com podem fer dels equipaments municipals de serveis d’atenció diürna un espai de protecció?

Realitzat amb col·laboració de la Fundació Vicki Bernadet dirigit a professionals que treballen en l’àmbit dels serveis socials municipals i/o als centres oberts o serveis socioeducatius municipals. El tríptic fa un seguit de recomanacions per aconseguir que aquests serveis municipals esdevinguin espais de protecció cap a la infància.

[ Descarrega ]