21/03/2024 12:40 h
Govern Obert
El Ple de la Diputació aprova el Sistema per a l’optimització de la compra pública local
El Ple de la Diputació de Barcelona, celebrat aquest dijous 21 de març, ha aprovat per unanimitat la creació del Sistema per a l’optimització de la compra pública local, que permetrà que els ajuntaments de menys de 20.000 habitants puguin adherir-se al nou servei de contractació centralitzada.
La creació d’aquest nou Sistema oferirà als governs locals de la província uns processos de compra pública més eficaços i eficients, així com una simplificació administrativa que facilitarà la transparència d’aquests.
Alhora, la contractació centralitzada implicarà una disminució de costos i millora en la gestió de compra pública i en la relació qualitat-preu en les compres, a més d’apostar per una racionalització de la compra pública i una reducció de la contractació menor dels governs locals.
Aquest nou Sistema suposarà millorar el model de cooperació i suport de la Diputació amb els governs locals, ja que aquest procés de contractació centralitzada anirà acompanyada del suport tècnic necessari.
També possibilitarà diferents maneres de contractació pel conjunt de governs locals de la província, com el fet que sigui la Diputació qui assumeixi el finançament de la gestió de la contractació dels ajuntaments de menor població.
Algunes de les primeres propostes que la Diputació de Barcelona oferirà en aquest procés de contractació conjunta fan referència a l’àmbit del medi ambient, com la redacció de projectes d’instal·lacions fotovoltaiques o de biomassa, la redacció d’estudis d’eficiència energètica en equipaments i per a projectes executius de substitució de caldera per bomba de calor d’aerotèrmia i la proposta de subministrament de bicicletes elèctriques.
D’altra banda, en l’àmbit d’esports, és la senyalització i elements complementaris per a circuits esportius; en el de cultura, el subministrament de diferent material per a museus i arxius; en el de biblioteques, el subministrament de llibres; i, en el de la salut pública, el subministrament de material per a serveis de platges a l’estiu.
22 de març: Dia Mundial de l’Aigua
La sessió plenària d’aquest dijous ha començat amb la declaració institucional amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el 22 de març. Llegida per la vicepresidenta tercera, Candela López, a la declaració es recorda que “l'aigua és un bé imprescindible per a la vida i un dret fonamental que s’ha de garantir al conjunt de la ciutadania”, fet pel qual “la política hídrica és i ha de seguir sent una política central per al món municipal, en coordinació amb les altres instàncies administratives”.
Mitjançant aquest document, la corporació manté ferm el “compromís per una gestió eficient i racional de l’aigua, avançant cap a un model d’estalvi i de major protecció del cicle urbà de l’aigua”, sense oblidar que “davant l’actual situació crítica de sequera, originada pel canvi climàtic, ens comprometem a actuar amb tota la nostra força i capacitat per donar la resposta més eficient als municipis i a la ciutadania, disposant una dotació extraordinària de recursos tècnics i econòmics per fer front amb urgència a les conseqüències de la sequera”.
En aquest sentit, la Diputació de Barcelona organitzarà formacions i intercanvis tècnics per als municipis i fomentarà l’educació ambiental i la consciència ciutadana entorn a una gestió participativa i democràtica de l’aigua.
Altres acords del Ple
La sessió ordinària d’aquest dijous ha estat marcada per l’aprovació del Programa sectorial per a la millora de camins municipals 2024-2027, l’increment de la quantia de diversos recursos del Catàleg de serveis 2024, la ratificació de l’Inventari General Consolidat de la Diputació a 31 de desembre de 2023, la primera modificació de la plantilla i la relació de llocs de treball de l’ORGT i l’actualització del Pla de Mesures Antifrau, a més de donar compte del balanç d’execució del Pla de Mesures Antifrau 2023.
Aquest dijous s’han aprovat dues modificacions de crèdit i l’actualització del Pla Estratègic de Subvencions, així com també s’ha donat compte del Pla d’Optimització i Millora dels Centres de Treball (POMCeT) que busca transformar els centres de treball de la corporació, reduint el consum energètic i les emissions de CO2, fomentant el teletreball i la col·laboració.
El plenari també s’ha donat per assabentat dels informes de control financer, de l’informe resum anual dels resultats del control intern realitzat en l’exercici 2023, dels canvis en la composició dels grups polítics En Comú Podem - Confluència i Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal, del decret del nomenament del nou diputat delegat de Cultura i de la modificació en la composició de dues comissions informatives i de seguiment.
Finalment, s’ha deixat sense efecte l’autorització de compatibilitat de la vicepresidenta cinquena i diputada de Feminismes i Igualtat, Raquel Albiol, s’ha ratificat l’acord de la Mesa General de Negociació de la Diputació i s’ha acceptat l’ampliació, la modificació, la clarificació o la revocació de delegacions acordades per l’Ajuntament de Figaró-Montmany i la Mancomunitat Penedès-Garraf, a favor de la Diputació, de les funcions de gestió, inspecció o receptació de tributs i determinats ingressos de dret públic municipals.
Les sessions plenàries de la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10 "Reducció de les desigualtats", número 16 “Pau, justícia i institucions sòlides" i número 17 "Aliança per assolir els objectius". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.