DEL DISSENY A LA IMPLEMENTACIÓ

Dilluns 28 d'octubre celebrarem la segona edició del Fòrum de les Agendes Urbanes Locals al Paranimf de l'Escola Industrial, a Barcelona. L'objectiu del Fòrum és ser punt de trobada de l'acció dels governs locals de la demarcació de Barcelona en relació a les Agendes Urbanes Locals, en el marc del projecte que impulsa la Diputació de Barcelona. Alhora, constitueix l'esdeveniment biennal de referència de la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals que lidera la institució. Serà l'ocasió de compartir i posar en valor la feina que diferents entitats locals de la província estan fent en aquest àmbit.

La primera edició del Fòrum, celebrada el 2022, va posar el focus en el disseny de les estratègies de desenvolupament urbà integrat. En aquesta ocasió, el contingut s'orientarà a la implementació i el desplegament d'aquestes estratègies. A més, tindrem ocasió de conèixer el treball que s'està fent en d’altres àmbits i territoris i obtenir una visió més àmplia i variada sobre l'execució de projectes d'Agenda Urbana. Els dos blocs de la tarda es centren en aspectes clau que cal tenir en compte a l'hora d'orientar la implementació de les Agendes Urbanes Locals i en la importància de construir aliances a través de la col·laboració interadministrativa i el treball en xarxa.

En definitiva, la trobada serà una posada en comú de reptes i bones pràctiques, que ens permetrà posicionar la província de Barcelona i els seus ajuntaments com una regió de referència en el desplegament de plans municipals i supralocals d'Agenda Urbana.

 

Inscripcions

 

Dilluns 28 d'octubre

Condueix la Jornada: Milagros Pérez Oliva, periodista.

 

9:30 - 10:00 h

Salutació institucional

 

A càrrec de:

Víctor Puga López, secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya.
Maria Eugènia Gay Rosell, vicepresidenta sisena, diputada delegada de Relacions Internacionals i Agenda 2030 de la Diputació de Barcelona.

10:00 - 10:30 h

La implementació de les Agendes Urbanes, de l'estratègia a l'acció

 

Ana Beatriz Jordao, directora de ONU Habitat España. La Nueva Agenda Urbana.
María Teresa Verdú Martínez, directora general de Agenda Urbana y Arquitectura del Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana. Agenda urbana de España.
Agustí Serra Monté, director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Departament de Territori, Habitatge i Tranisició Ecològica. Generalitat de Catalunya. Agenda dels Pobles i Ciutats Catalunya 2050. 

10:30 - 10:45 h

 

Agenda Urbana: l'aposta de la Diputació de Barcelona per la renovació de les polítiques públiques urbanes locals

 

Jesús Naharro Rodríguez, diputat delegat de Mobilitat Sostenible.

10:45 - 11:15h 

Presentació del projecte "Ciudades que se superan" 

 

Ana Beatriz Jordao, directora de ONU Habitat España.
Olga Morales Segura, alcaldessa de Viladecans.
Candelaria Testa Romero, alcaldesa de Alcorcón
Ana María González Bueno, primera teniente de alcalde. Delegada de Presidencia y Agenda 2030.
Alba Barnusell i Ortuño, alcaldessa de Granollers.
Jose Ángel Carcelén Luján, primer tinent d’alcalde de Sant Boi de Llobregat. Àrea de Model de Ciutat i Àrea de Ciutat Segura.
Fernando López Gil, primer teniente de alcaldesa de San Fernando y Concejal de Presidencia y delegado general del Área de Desarrollo Urbano Sostenible.

11:15 - 11:30 h

Manifest de la Xarxa d'Agendes Urbanes Locals 

11:30 - 12:00 h

Pausa i cafè

12:00 - 12:30 h

Ponència magistral: Oportunitats que ofereix l'Agenda Urbana per aconseguir ciutats climàticament neutres

 

Julio Lumbreras Martín, Universitad Politècnica de Madrid (UPM) / citiES 2030

12:30 - 14:00 h

El poder transformador de les Agendes Urbanes Locals 

 

Martí Pujadas, regidor de Planificació estratègica de Granollers.
Marc Aloy Guàrdia, alcalde de l’Ajuntament Manresa.
Daniel Gutiérrez Espartero, regidor de Planificació Estratègica, Ajuntament de Masquefa.
David Bote Paz, alcalde de l’Ajuntament Mataró.
Juan Pedro Pérez Castro, primer tinent d'alcalde d'Acció Institucional i Projectes Urbans, Àrea responsable d'Agenda 2030 i Agenda Urbana, Ajuntament del Prat de Llobregat.
Modera: Rosa Sanz Sánchez, coordinadora de l'Àrea d'Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana

14:00 - 15:00 h

Dinar

15:00 - 16:30 h

Xarxes, aliances i visió compartida per al desenvolupament urbà sostenible

 

Agenda rural Catalunya, Albert Puigvert Tuneu, gerent, ARCA. Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya.
Agenda 2030 de Diputació de Barcelona, ​​Maria Garcia Brugada, cap del Servei Agenda 2030.
Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Imma Pruna González, gerent de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.
Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Maria Cortada de la Peña, tècnica referent de governança del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona
Xarxa Innpuls, Adela Artero Lozano, directora d'Estratègia 2030, Innovació i Xarxes Institucionals de Viladecans, Secretària de la Xarxa Innpuls.
Ciutats que se superen, Eulàlia Moreno d'Acevedo, coordinadora general del Ayuntamiento de Alcorcón.
Modera: Pilar Cervantes Vinuesa, cap del Servei Urbanisme de la Diputació de Barcelona

16.30 h

Orientacions per a la implementació de les Agendes Urbanes Locals

 

Finançament com a palanca per al desplegament dels plans dacció
- Rebeca López Hernández
, directora de Operaciones del Área de Estrategia y Desarrollo Urbano Sostenible de TECH Friendly.
Governança, col·laboració multinivell i participació ciutadana
- Roberto San Salvador Del Valle Doistua
, catedrático de la Facultad de Ciencias Sociales y Humanas de la Universitat de Deusto y director del Cities Lab Katedra.
Digitalització i innovació per facilitar la planificació i la gestió municipal
- Patricia Molina Costa, directora de Ciudad, Territorio y Medio Ambiente en Tecnalia Research & Innovation.
Seguiment i avaluació per a una implementació més eficient
- Andreu Ulied,
 director de M-Crit S.L.
Cas d'èxit en la implementació de l'Agenda Urbana a nivell local: La regeneració urbana de Sestao.
- Luiskar Delgado Órtiz
, director gerente de Sestao Berri

Modera: Sergio Serna Sánchez, socio fundador Tech Friendly.

18.00 h

Clausura Jesús Naharro Rodríguez, diputat delegat de Mobilitat Sostenible.

 

 

La Diputació aprova el Pla d'acció Impuls de les agendes urbanes locals

El Ple de la Diputació de Barcelona, celebrat el 28 de juliol de 2022, va aprovar per unanimitat el Pla d’Acció Impuls de les Agendes Urbanes Locals, un Pla d’acció que se suma a les accions desplegades al Projecte Transformador que du el mateix nom.

En el Marc del Pla de Mandat 2020-2023 de la Diputació de Barcelona es van incloure els anomenats Projectes Transformadors, que per la seva rellevància i capacitat d’innovació en l’acció pública van ser destacats i dotats de recursos per la seva execució i implementació en el marc de la Corporació.

El Pla aprovat ,el mes de juliol de 2022, s’emmarca igualment en els Projectes pilot de Plans d’acció Local de l’Agenda Urbana Espanyola que tenen per vocació desplegar entre els governs locals la lògica i la metodologia d’acció per tal de plantejar en un document estratègic el futur dels pobles i ciutats. Aquests Projectes Pilot han estat finançats amb fons Next Generation EU.

Els objectius del Pla aprovat per la Diputació són formular plans d’acció local alineats amb les agendes urbanes, afavorir l’alineació de les inversions públiques locals amb l’Agenda Urbana, millorar la qualitat de l’entorn urbà del municipi reduint les desigualtats entre barris, alinear recursos de la corporació en la implementació de les agendes urbanes locals i promoure el treball en xarxa, l’intercanvi i la cooperació d’agents del territori en la definició i implementació de les agendes urbanes locals.

A tal efecte, el Pla contempla un seguit d’accions entre els quals destaquen l’assistència als ajuntaments i altres ens locals per a la redacció de llurs agendes,  la creació de la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals, amb prop d'una cinquantena d’ens locals adherits, la dinamització interna d’un grup d’intercanvi tècnic transversal al voltant de l’Agenda urbana o la celebració d’un Fòrum biennal vinculat a les Agendes Urbanes Locals. Actualment, la Diputació dona suport a la redacció de les agendes urbanes d'una trentena d'ens locals, xifra que representa el 65% de les agendes urbanes redactades o en procés de redacció de la demarcació.