07/10/2024 12:49 h. - Dulce Valero

La Diputació de Barcelona assessora prop d’una quarantena d’ens locals en casos de violències masclistes

El servei de suport s’ha prorrogat enguany durant l’estiu, període en el qual s’han tramitat gairebé el 40% de les consultes realitzades en el que portem d’any.

Durant els mesos d’octubre i novembre la corporació posarà en marxa càpsules formatives per a professionals municipals especialitzades en violències masclistes.

L’Espai de consultes telemàtiques jurídiques i supervisió psicològica per a dones de la Diputació de Barcelona ha assessorat en el que portem d’any 38 ens locals per ajudar-los a atendre casos relacionats amb les violències masclistes.

Mitjançant aquest servei es dona suport a les professionals municipals per a l’assessorament jurídic al voltant de diferents àmbits temàtics -dret laboral, estrangeria, violència masclista, entre d’altres-, a través de l’associació Dones Juristes, i per a la supervisió psicològica de casos de violències masclistes, a càrrec de la psicòloga Marta Mariñas.

Enguany aquest servei de resposta en 24 hores s’ha prorrogat durant els mesos d’estiu amb uns resultats significatius. Del 66 assessoraments tant jurídics com psicològics que s’han gestionat des de l’inici d’any, durant el període estival s’ha cobert gairebé el 40% de la demanda.

Les professionals dels ens locals de la demarcació que atenen les dones poden fer servir aquest recurs per consultar sobre una matèria jurídica que estigui atenent en aquell moment (dret civil, familiar, laboral, violència masclista, habitatge,…), o compartir dubtes sobre un cas de possible violència masclista que estigui portant a terme. Només han d’emplenar un formulari i reben una resposta en un termini màxim de 24 hores.

Les consultes més recurrents tenen a veure amb el protocol a seguir en casos de violència masclista i amb qüestions administratives sobre denúncies, sentències, judicis, derivació a un Servei d’Informació Especialitzada (SIE), certificats o redacció d’informes.

La segona categoria amb més consultes és per demanar informació del conveni regulador o custòdia de fills menors d'edat (regulació de visites, potestat compartida, etc.).

En tercer lloc figuren les consultes d'estrangeria, que tenen tant casos de violència masclista com consultes de fills/es (NIE, estrangeria en casos de menors, custòdia, residència, empadronament, habitatge, etc.).

Finalment, la resta de consultes són més genèriques (explicació del marc jurídic, model acreditatiu de violència, protocol dels ajuntaments en casos de violència masclista, etc.).

Càpsules formatives per a professionals municipals

La necessitat d’acompanyament de les professionals municipals que treballen a nivell jurídic i de supervisió psicològica, obeeix al fet que la demanda de dones que es dirigeix a les administracions amb casuístiques diferents és cada cop més complexa, arribant fins i tot a generar-se llistes d’espera.

Per a Eliana Camps, tècnica del Servei de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, “és molt necessari que les professionals tinguin les eines adequades per donar resposta a aquests casos, tenint en compte que la qualitat d’aquesta supervisió sigui la mateixa tant a un municipi gran com a un de menors dimensions”.

En aquest sentit, durant els mesos d’octubre i novembre la Diputació de Barcelona posarà en marxa càpsules formatives per a professionals municipals especialitzades en violències masclistes, per tal d’ajudar-les a donar resposta a la realitat de centenars de dones de la demarcació de Barcelona que s’apropen als serveis municipals per ser ateses.

Aquestes formacions se centraran en l'abordatge de la prevenció de violències masclistes per a infants i adolescents des de la perspectiva d'infància, la redacció d'informes en els casos de famílies en situació de violències masclistes i la detecció i prevenció per a famílies en situació de violència vicària.

“El 98% de casos de mares amb fills i filles que es troben en situació de violències masclistes deriven en situacions de violència vicària, en tant en quant el pare utilitza les criatures per danyar la mare, danyant-les directament o posant-les en contra de la mare”, explica Camps.

“Cal posar les dones i els seus fills i filles al centre  dels serveis que estan obligats a prestar totes les administracions públiques d’acord amb el deure de diligència deguda”, conclou.

Aquest recurs de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Durant els mesos d’octubre i novembre la corporació posarà en marxa càpsules formatives per a professionals municipals. Foto: Diputació de Barcelona.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.