18/10/2024 09:00 h. - Dulce Valero
La Diputació de Barcelona acompanya els municipis de la província a desplegar polítiques del temps
La corporació presentarà la Guia per a la implementació d’un Pla Local d’Organització del Temps (PLOT) durant la celebració de la Time Use Week (TUW).
La celebració de la Time Use Week (TUW) o Setmana dels Horaris i el Temps, del 21 al 25 d’octubre, serà el marc de la presentació de la Guia per a la implementació d’un Pla Local d’Organització del Temps (PLOT), un instrument pioner impulsat per la Diputació de Barcelona per ajudar els municipis a assolir uns usos del temps més equilibrats i fer realitat el dret al temps per a la ciutadania.
Modificar comportaments i hàbits com les desigualtats en els usos del temps, especialment entre homes i dones, i la necessita d’actuar des d’una visió transversal, suposa una major complexitat a l’hora d’implementar un pla local que, a més, requereix d’una certa coordinació entre regidories i amb la ciutadania.
És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona impulsa aquesta guia pionera per ajudar els municipis a implementar un pla local amb mesures acordades, fruit d’una diagnosi prèvia, i establir un full de ruta amb l’objectiu final de desplegar polítiques de temps que contribueixin al benestar de la ciutadania.
El document estableix dues figures claus en el procés d’elaboració del PLOT: el Grup de Lideratge Polític en Polítiques del Temps, format per personal de l’Ajuntament que tingui un nivell alt de responsabilitat en diverses àrees, i el/la Coordinador/a de polítiques de temps, una figura de coordinació global del projecte, que pot ser una persona tècnica del mateix Ajuntament o una figura contractada.
Tenint en compte que els usos del temps són transversals, la guia proposa que el Pla abordi fins a set àmbits:
-Temps de treball remunerat (inclou teixit productiu i comerç, consum i restauració).
-Temps per al treball domèstic i de cures.
-Temps de desplaçament.
-Temps d’educació (de competència municipal com escoles bressol o activitats extraescolars o de lleure socioeducatiu).
-Temps de descans i serveis durant la nit.
-Temps de lleure en els serveis i equipaments municipals (esports, cultura, associacionisme, equipaments públics).
-Temps per a gestions, tràmits municipals i participació sociopolítica.
La guia estableix una metodologia per a l’elaboració del PLOT, amb exemples de priorització d’objectius estratègics com poden ser aconseguir uns horaris més racionals i conciliadors a empreses i comerços, reduir la pobresa de temps al municipi amb serveis de suport a les cures similars a programes com el Respir, reduir el temps de desplaçament i millorar la mobilitat urbana, ampliar i flexibilitzar els horaris dels serveis municipals nocturns amb mesures com crear la figura de l’Alcaldia de nit, o avançar cap a la ciutat dels 15 minuts a tots els barris.
El document també estableix una metodologia per a l’avaluació dels resultats de la implementació del PLOT i exemples de qüestionaris per al diagnòstic de la situació en cadascun dels set àmbits proposats, i d’autoavaluació de l’estat de les polítiques del temps ja en marxa al municipi.
Per a la diputada de l’àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, Alba Barnusell, amb aquesta guia “facilitem una eina que, de forma innovadora, ajudi a transformar els municipis cap a un horitzó de major benestar, sostenibilitat i cohesió social”.
Compromís institucional per avançar cap al dret al temps
La Guia per a la implementació d’un Pla Local d’Organització del Temps (PLOT) es presentarà el 21 d’octubre en el marc de la Time Use Week (TUW) 2024, una iniciativa coorganitzada per la Diputació de Barcelona.
La desena edició d’aquest esdeveniment internacional dedicat a promoure coneixement i bones pràctiques en polítiques del temps, se celebrarà del 21 al 25 d’octubre, en format híbrid, a Barcelona i per tot Catalunya sota el títol ‘Avançant en el dret dal temps per a tothom’.
Durant aquesta edició s’actualitzarà la Declaració de Barcelona en Polítiques del Temps i el pla de treball conjunt de les més de 170 organitzacions i institucions d’arreu compromeses en millorar l’organització del temps per al període 2024-2026.
D’altra banda, el dimecres 23 d’octubre, i en el marc de la TUW, hi ha prevista una visita de representants d’organitzacions internacionals als Serveis Residencials d'Estades Temporals i Respir, impulsats per la Diputació de Barcelona com a exemple de política de temps adreçada a les persones cuidadores no professionals.
Entre aquestes organitzacions figura l’Aliança Global per les Cures, l'Associació d'Internacional d'Investigació sobre Usos del Temps (IATUR) o l'Àrea d'Innovació Estratègica del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), entre d’altres.
La Diputació de Barcelona, juntament amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Time Use Initiative (TUI), organitzadora de l’esdeveniment, van reafirmar el passat mes de febrer el seu compromís per consolidar Catalunya com a referent mundial en polítiques del temps.
La corporació, que forma part, com a ens supramunicipal, de la Xarxa de Governs Locals i Regionals en Polítiques del Temps, promou l’acompanyament als ajuntaments de la província per treballar una estratègia de Municipis Cuidadors, amb què s’impulsen polítiques locals d’usos del temps per afavorir una major corresponsabilitat, una socialització de les cures cap a l’àmbit públic i el suport a les persones cuidadores, principalment dones que assumeixen les cures de forma remunerada i no remunerada.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 "Salut i Benestar" i número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Documents adjunts
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.