Educació - 27/10/2016 15:32 h. - Beatriu Sanchís

La Diputació de Barcelona promou la Xarxa de Projectes de Participació Infantil

·         Són projectes adreçats a nois i noies, que mobilitzen a diferents agents de l'entorn municipal

·         Un reconeixement polític de la infància com a col·lectiu social

·         La Xarxa compta, des dels seus inicis, amb el suport de la Corporació

Aquest mes d'octubre ha tingut lloc, a la sala d'actes de l'Edifici del Vagó del recinte de l'escola Industrial, una nova reunió de la Xarxa de projectes de Participació Infantil, que es reuneix de manera periòdica al llarg de tot l'any, amb la participació de 42 assistents de 30 ajuntaments de la demarcació.

Amb la participació de responsables polítics, tècnics i  dinamitzadors dels Consells i Audiències Públiques, s'ha fet una valoració del moment en que es troba la Participació Infantil al nostre país i s'ha iniciat un procés de reflexió que haurà de servir per definir el Pla de Treball de la Xarxa. Una xarxa corporativa que compta, des dels seus inicis, amb el suport de la Gerència dels Serveis d'Educació de la Diputació  de Barcelona.

Un canvi de mirada

A la reunió, es va reflexionar sobre la necessitat de passar dels conceptes de participació teòrics a la participació real, del marc legislatiu a les accions del dia a dia i això exigeix a tots -administracions, famílies, escoles, entitats...- un procés d'aprenentatge a partir de l'experiència i, sobretot, de l'indispensable i necessari canvi de mirada dels adults envers els infants i adolescents i, també, la col·laboració entre institucions, a fi i efecte de sumar sinergies. Trobades d'aquest tipus són imprescindibles per concretar el dia a dia i facilitar un canvi de mirada.

La Xarxa de Projectes Infantils

Són projectes adreçats a nois i noies, que mobilitzen a diferents agents de l'entorn municipal: escola, família, ajuntament, entitats. Per això, han de comptar amb el liderat de l'ajuntament per tal d'assegurar les repercussions directes sobre el territori en actuacions que millorin la qualitat de vida dels infants i de la resta dels ciutadans.

La Xarxa de Consells d'Infants i d'altres projectes de participació infantil, coordinada des de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona, inicia la seva activitat l'any 1.997. En alguns casos - el dels més veterans -, han desenvolupat la seva activitat sense interrupcions, amb una gran fidelitat al projecte i als valors implícits.

Actualment formen part de la Xarxa de projectes de participació infantil 38 municipis que tenen constituït, majoritàriament, un Consell d'Infants per a edats entre els 10 i 12 anys; en d'altres, s'han desenvolupat projectes afins, ja sigui per a aquestes edats o per nois i noies de l'Ensenyament secundari.

La Xarxa de projectes de participació infantil elabora cada any un Pla de treball que estableix les prioritats i les línies d'actuació a seguir.

La constitució del primer Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) va ser un pas històric pel que fa al reconeixement polític de la infància com a col·lectiu social

Per a la Diputació de Barcelona el projecte dels Consells d'Infants és cabdal i vol animar als ajuntaments i als consellers a participar activament per a la millora dels pobles i ciutats de la demarcació.

Constitució del CNIAC

Amb motiu del Dia Mundial de la Infància i coincidint amb el 25è aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants, el 20 de novembre de 2014 es va constituir el Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència de Catalunya (CNIAC), un òrgan col·legiat de caràcter consultiu i de participació format per 46 infants i joves d'entre 8 i 17 anys.

Entre les funcions del CNIAC hi ha la de representar els interessos dels infants i adolescents de Catalunya; fer propostes als organismes competents; opinar sobre aquelles actuacions que els afecten; afavorir la imatge positiva dels infants i joves; sensibilitzar la societat sobre el dret a ser escoltats i a participar; proposar informes i estudis sobre temes relacionats amb aquest col·lectiu, i fer projectes d'interès nacional relacionats amb les polítiques d'infància.

 

 

 

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.