06/09/2024 13:31 h.
Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi
husnul yaqin_shutterstock.com
10 de setembre 2024
Un dels fruits de la feina que s’ha anat fent els darrers anys per sensibilitzar a la població sobre aquesta problemàtica ha estat desmitificar creences entorn al suïcidi. La celebració del dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi permet avançar en la superació del tabú que encara existeix entorn seu, sense oblidar que és la segona causa de defunció en persones de 15 a 29 anys al món, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Quants de vosaltres no haureu escoltat que:
- no hem de parlar sobre el suïcidi a una persona que està deprimida perquè li pot generar la idea d’intentar fer-ho.
- és inevitable prevenir-lo perquè si algú te la determinació de suïcidar-se acabarà fent-ho.
- en realitat qui diu que es vol suïcidar només vol cridar l’atenció perquè qui realment ho vol fer no avisa.
- la persona que pensa en suïcidar-se vol morir.
Totes aquestes expressions i d’altres són mites entorn el suïcidi que dificulten la detecció i l’obtenció d’ajuda per part de les persones que pateixen. Per aquest motiu avui hem d’aprofitar per fer difusió i poder per explicar a tothom, siguin o no professionals, que aquestes afirmacions són falses. Parlar sobre el suïcidi és preventiu perquè la persona pot reduir el seu patiment compartint-lo amb algú altre i sentir que pot trobar una sortida a l’angoixa que sent. Cal fer saber que el suïcidi no és inevitable perquè la persona no vol morir, el que vol és deixar de sentir-se malament i pensa que aquesta és la única solució per aconseguir-ho. Hem de considerar sempre a algú que ens digui que ha pensat o pensa en morir i no pensar que és una manera de cridar l’atenció sinó un crit d’ajuda per solucionar el malestar emocional o els problemes pels que se sent superat.
No cal ser un professional expert per intervenir quan algú pensa en suïcidar-se, el més important és poder estar present, fer costat a aquesta persona i transmetre-li que no està sola i que hi ha altres solucions possibles. Poder donar-li sentit a allò que vivim, integrant el dolor i les experiències, malgrat siguin doloroses, és cabdal per seguir endavant.
Com deia Dostoyevsky “El secret de l’ existència no consisteix només en viure, sinó en saber per a què es viu.” Ajudar a les persones a trobar el seu motiu per viure pot ajudar-los a sentir-se aferrats a la vida.
Des de el Centre SPOTT de la Diputació de Barcelona, ens sumem a aquesta tasca de sensibilització perquè estem convençuts que eliminar el tabú i parlar sobre el suïcidi obertament salva vides.
Per saber-ne més:
- Prevenció i detecció d’autolesions i conductes suïcides juvenils (Generalitat de Catalunya).
- Associació Catalana per a la prevenció del suïcidi (ACPS)
- Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu
- Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC)