Planificar l’educació ambiental

L’educació ambiental es planifica, com qualsevol altre exercici de la gestió municipal. La planificació posa a l'educació ambiental en règim d'igualtat amb altres àmbits de la gestió ambiental municipal quant a importància i resultats.

Planificar l’educació ambiental garanteix claredat a nivell municipal de la visió (qui som), els objectius (on volem arribar), les línies estratègiques i el pla d’acció (com ho farem per assolir els objectius) i els sistemes de seguiment, avaluació i redisseny (com mantenim viu el programa).

Des de l'Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental (OTEPA) de la Diputació de Barcelona donem suport als ens locals per garantir la planificació de l'educació ambiental, tant en l'àmbit municipal com dels equipaments. Aquesta visió estratègica no es formula només com un exercici teòric, sinó també com una eina útil i pràctica a partir de la nostra experiència en la redacció de diversos plans d'educació ambiental.

Suport tècnic

Consulteu el Catàleg de Serveis per sol·licitar suport tècnic d’aquesta temàtica, dins el recurs Redacció i execució de projectes d'educació ambiental. Línia 1. Redacció de documents tècnics d'educació ambiental.

Descripció

El pla director és l’instrument de planificació per excel·lència. El pla ens ha de determinar el perquè, el què, el qui i el com es desenvoluparan polítiques i accions d’educació ambiental en un equipament d’educació ambiental.

Aquest instrument de planificació és un document que esdevé el tronc de l’equipament d’educació ambiental, doncs el dota d’estructura. S’inclou una primera part de context municipal, així com un marc teòric de l’educació ambiental que guiarà el pla director. L’elaboració del pla es fonamenta en la diagnosi de l’estat actual de l’educació ambiental a nivell municipal i la participació dels agents implicats per a enfocar la part propositiva. En aquesta segona part del programa es defineixen els eixos temàtics i es concreta el pla d’acció. S’inclou també una part més pràctica de previsió de recursos (humans, materials i econòmics) per a desenvolupar el pla. La darrera part inclou les estratègies de comunicació, avaluació i seguiment del pla, per tal de garantir que el document sigui una eina de treball present i futura.


Metodologia

Per a l’elaboració del pla es crea una comissió tècnica de seguiment formada pel personal tècnic de medi ambient a nivell municipal, a nivell de Diputació de Barcelona i de l’empresa redactora del pla.

Els plans directors d’equipaments d’educació ambiental s’elaboren amb un horitzó temporal de 4 anys i inclouen els mecanismes de revisió i actualització necessaris.

En funció de les necessitats del municipi es contemplen sessions de participació al municipi i també de presentació de la proposta als agents que es consideri oportú.

Plans directors d’equipaments d’educació ambiental


Durada

Entre 7 i 10 mesos

Descripció

Els programes municipals d’educació ambiental són documents vius de planificació de l’educació ambiental d’un municipi. Inclouen una primera part de context a nivell municipal, així com un marc teòric de l’educació ambiental que guiarà el pla d’acció. L’elaboració del programa es fonamenta en la diagnosi de l’estat actual de l’educació ambiental a nivell municipal i la participació dels agents implicats per a enfocar la part propositiva. En aquesta segona part del programa es defineixen els eixos temàtics i es concreta el pla d’acció. La darrera part del programa inclou les estratègies de comunicació, avaluació i seguiment del pla d’acció, per tal de garantir que el document sigui una eina de treball present i futura.


Metodologia

Per a l’elaboració del programa es crea una comissió tècnica de seguiment formada pel personal tècnic de medi ambient a nivell municipal, a nivell de Diputació de Barcelona i de l’empresa redactora del programa.

Els programes d’educació ambiental s’elaboren amb un horitzó temporal de 4 anys i inclouen els mecanismes de revisió i actualització necessaris.

En funció de les necessitats del municipi es contemplen sessions de participació al municipi i també de presentació de la proposta als agents que es consideri oportú.

Programes municipals d’educació ambiental


Durada

Entre 7 i 10 mesos

Descripció

Projectes d’educació ambiental que estiguin relacionats amb alguna de les temàtiques següents:

  • Transició energètica comunitària
  • Renaturalització
  • Residu zero i prevenció de residus
  • Cicle de l'aigua i sequera
  • Qualitat de l'aire i mobilitat sostenible

La redacció dels projectes educatius d’alguna d’aquestes temàtiques incorpora algun tipus de metodologia innovadora. Els projectes poden incorporar la metodologia d’un ApS ambiental, treballar amb la ciència ciutadana o amb d’altres tipologies de projectes d’educació ambiental.


Metodologia

Per a l’elaboració projecte es crearà una comissió tècnica de seguiment formada pel personal tècnic de medi ambient a nivell municipal, a nivell de Diputació de Barcelona i de l’empresa redactora del pla.

En funció de les necessitats del municipi es contemplen visites als espais susceptibles d’acollir els projectes d’educació ambiental, així com sessions de presentació del projecte als agents implicats.

foto Elaboració de projectes educatius transformadors


Durada

Entre 7 i 10 mesos

Eines per a la planificació de l’educació ambiental local

Hem publicat la Guia per elaborar el pla director d'un equipament d'educació ambiental.

Aquesta publicació vol orientar els redactors del pla director d’un equipament d’educació ambiental municipal sobre les qüestions que cal tenir en compte en el moment de concebre’l i contribuir a sistematitzar els continguts que ha d’incloure el document per tal de garantir-ne uns mínims criteris de qualitat.

També podeu veure la sessió en línia de presentació

Dissenyar un programa d’educació ambiental en el context actual és, per tant, un gran repte. Per aquest motiu, hem elaborat una guia metodològica que pretén orientar, estructurar i ajudar a prendre decisions a les persones encarregades de dissenyar-los. 

Us podeu descarregar la Guia metodològica per elaborar Plans i programes municipals d'educació ambiental

També disposeu d'un document de síntesi que resumeix els continguts de la Guia.

La Guia inclou com a annexos diverses fitxes de treball model per facilitar la preparació i redacció d'un pla o programa d'educació ambiental municipal. Les podeu descarregar a continuació:

Fitxa de treball 0: Plantilla model per redactar els plans i programes d'educació ambiental (docx)
Fitxa de treball 1: La importància de la planificació (pdf o docx)
- Fitxa de treball 2: La importància de la planificació (pdf o docx)
- Fitxa de treball 3: Estudi del context local (pdf o docx)
- Fitxa de treball 4: Diagnosi (pdf o docx)
- Fitxa de treball 5: Diagnosi de les activitats d'educació reglada (pdf o docx)
- Fitxa de treball 6: Dades de participació i valoració de les activitats (pdf o docx)
- Fitxa de treball 7: El procés participatiu (pdf o docx)
- Fitxa de treball 8: Conceptualització del pla municipal d'educació ambiental (pdf o docx)
- Fitxa de treball 9: Inventari propostes educatives (pdf o docx)
- Fitxa de treball 10: Descripció de les propostes educatives (pdf o docx)
- Fitxa de treball 11: El Pla d'Acció (pdf o docx)
- Fitxa de treball 12: Seguiment i avaluació del programa (pdf o docx)

M'agrada que els plans surtin bé

Com a suport formatiu als ens locals, disposeu dels resultats de la sessió de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat: M'agrada que els plans surtin bé

  Perquè és important planificar l'educació ambiental. A càrrec de Teresa Franquesa Codinach.

 

 

Planificar i explorar en educació ambiental

El 23 de gener del 2023 s'ha celebrat la jornada Cap a on anem? Planificar i explorar en educació ambiental, organitzada conjuntament entre el Servei de Parcs Naturals i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

Des de l'àmbit de la planificació destaquem la ponència: Planificar als municipis i als espais naturals: Què hi posem, a la motxilla?

Formació ambiental

Durant l'any 2023, hem ofert el curs sobre Planificar el teu pla d'educació ambiental municipal, a través de l'oferta de Formació ambiental de la Diputació de Barcelona.

Els nostres plans i programes municipals d'educació ambiental




No hay resultados para esta búsqueda

Cercador de documents

Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental (OTEPA)
ot.educaciopa@diba.cat
93 402 29 49


Actuació vinculada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) , principalment:  

Educació de qualitat
Ciutats i comunitats sostenibles
Aliança pels objectius
Objectius de desenvolupament sostenible