Llanterna màgica
La llanterna màgica és un aparell de projecció d’imatges que va ser molt popular durant els segles XVIII i XIX. Consisteix en una caixa que conté una font de llum, inicialment una espelma o un quinqué (més endavant eren làmpades d’arc voltaic i bombetes elèctriques), i unes lents a través de les quals es projecten imatges pintades o impreses en plaques de vidre. Les plaques de vidre utilitzades amb les llanternes màgiques van tenir una evolució notable, des de les plaques senzilles acolorides a mà i plaques que incorporaven mecanismes de moviment, fins a plaques impreses o fotogràfiques.
Un dels espectacles de llanterna màgica més populars durant el segle XIX van ser les fantasmagories, que projectaven imatges dissenyades per aterrir el públic, però també es va utilitzar amb finalitats didàctiques a l’ensenyament escolar i acadèmic.
A l’AGDB conservem algunes plaques per a llanterna, una d’elles pertanyent al Fons Lola Anglada i Sarriera que escenifica un relat històric, a més de moltes plaques fotogràfiques d’ús didàctic, com les que procedeixen de l’Escola Superior d’Agricultura o l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona.
Foto: AGDB