Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials


Què és | Objectius | Qui ho pot demanar | Com es demana el programaXIX Jornada anual | Quadre resum d'indicadors | Informe final | IVSO | Jornades del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials


 

 

 

 

Què és 

Els Cercles de Comparació Intermunicipal (CCI) de Serveis Socials són grups estables de municipis que treballen per la millora dels serveis socials a partir de la comparació d'indicadors i sistemes de gestió, mitjançant la tècnica del benchmarking. Es tracta d'una eina referent d'avaluació i intercanvi de coneixement.

Els Cercles de Comparació de Serveis Socials desenvolupen, mitjançant la tècnica de la comparació i la millora continua, la recerca d'una bona pràctica i d'uns resultats òptims per a millorar l'actuació de tots els participants. Esdevé un instrument de suport a l'avaluació, prestació i gestió dels serveis públics municipals que dinamitza el Servei de Programació de l'Àrea de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb les àrees que treballen en els diversos àmbits d'anàlisi.

"grup de treball cercles de comparació"Als Cercles de Comparació de Serveis Socials participen 72 ajuntaments de més de 10.000 habitants que assisteixen a sessions de treball durant l'any, la qual cosa permet  adaptar els indicadors dissenyats i reflexionar sobre els objectius i les metodologies per a assolir els millors resultats.

 

 

Objectius

  • Promoure la millora de la gestió dels serveis socials a partir de l’anàlisi d’indicadors i de la comparació intermunicipal.
  • Elaborar el quadre de resultats d’indicadors (QRI) dels serveis socials bàsics de l’ens local comparat amb les mitjanes del grup de comparació i amb els valors de referència.
  • Disposar d’una avaluació dels punts forts i oportunitats de millora de l’ens local en comparació al grup de comparació.
  • Disposar d’espais de creació de coneixement i debat sobre la gestió dels serveis socials bàsics.
  • Disposar d’un espai compartit, Portal PIESL (QlickView), amb accés, per part dels/de les participants, a l’històric de dades i comparació autònoma amb la resta d’ens participants.
  • Afavorir l’intercanvi d’experiències i el coneixement entre els ens locals.
  • Promoure el canvi i la millora contínua a l’organització.

 

Qui ho pot demanar

Ajuntaments d'entre 10.000 i 300.000 habitants, consells comarcals i mancomunitats.

 

Com es demana el programa

Els ens locals que hi vulguin participar han de fer una sol·licitud segons el model normalitzat: Sol·licitud Cercles

 

Mitjançant el tràmit "Tramesa genèrica" de la plataforma EACAT, s'ha d'adjuntar el full de sol·licitud

 

XIX Jornada anual del Cercle de comparació Intermunicipal de Serveis Socials

El  22 de febrer va tenir lloc la trobada anual de presentació de dades corresponents al 2022. Podeu consultar la següent informació:

 

Quadre resum d'Indicadors

Els indicadors, per a facilitar la seva anàlisi i lectura, es presenten i s'estructuren en un quadre de comandament amb quatre dimensions:

  • Dimensió encàrrec polític/estratègic: indicadors relacionats amb la consecució dels objectius finals del servei i amb la qualitat del servei.
  • Dimensió usuari/client: indicadors relacionats amb l'ús que fan els usuaris/clients del servei i la seva satisfacció amb el servei.
  • Dimensió valors organitzatius/recursos humans: indicadors relacionats amb el model organitzatiu i de gestió i dels recursos humans, com  retribucions, formació, taxa de presència, satisfacció o càrregues de treball.
  • Dimensió econòmica: indicadors que expressen l'ús dels recursos necessaris per donar el servei, els seus costos associats i les fonts de finançament del servei.

També s'inclou un apartat addicional amb indicadors d'entorn que permet donar un context a la resta d'indicadors del quadre.

Els indicadors del Quadre es classifiquen en 4 apartats:

  1. Serveis Socials Bàsics: indicadors generals a tot el servei municipal.
  2. Servei Bàsic d'Atenció Social: indicadors referents a l'acció i prestacions de les prestacions desenvolupades pels Equips Bàsics d'Atenció Social.
  3. Serveis Socials d'Atenció a Domicili (SAAD): indicadors referents a les prestacions de Servei d'Ajuda a Domicili i Teleassistència.
  4. Centre Obert: indicadors referents al Servei d'intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents.

Cliqueu en els enllaços de la part inferior per veure els Quadres Resum d'Indicadors dels darrers anys (els anys dels documents corresponen als de les dades):

Per veure els Quadres Resum d'Indicadors dels darrers anys, cliqueu als següents enllaços

 

Informe Final

Anualment s'elabora un Informe Final on es realitza un anàlisi de l'evolució dels diferents indicadors i s'avalua la tasca realitzada en els diferents Cercles de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials.

L'Informe es presentat en una Jornada de Cloenda amb l'assistència dels municipis participants i dels responsables de l'Àrea d'Hisenda i Recursos Interns i de l'Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social.

Per veure els Informes dels darrers anys, cliqueu als següents enllaços:

 

Index de Vulnerabilitat Social -  IVSO

L’Índex de Vulnerabilitat Social és una mesura sintètica del nivell de benestar de la població dels municipis de la província de Barcelona. Reflecteix el context en què treballen els ens locals i que influeix en la demanda i els resultats dels serveis.

Web índex de vulnerabilitat social

Aquí trobareu el document amb la metodologia de l’IVSO i els resultats de diferents anys:

 

Jornades del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials

 

XVIII Jornada anual del Cercle de comparació Intermunicipal de Serveis Socials

El  2 de febrer va tenir lloc la trobada anual de presentació de dades corresponents al 2021. Podeu consultar la següent informació

 

Tallers del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials

Cercles de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2021 -  26  d’octubre

Correspon a la  jornada anual de treball on  professionals especialment de coordinació i direcció de serveis socials bàsics dels ens locals es reuneixen per contrastar visions i compartir bones pràctiques en el marc d’aquest projecte de comparació d’indicadors quantitatius de serveis socials. 

 

Sessió d’acollida i d’informació -edició 2021-

El passat 18 de març de 2021 es va realitzar la sessió d’acollida i d’informació del programa Cercles de Comparació Intermunicipal dels Serveis Socials. Aquesta trobada virtual es dirigia a les persones dels ens locals que eren referents de Cercles i que s’incorporaven programa per primera vegada, o bé que volien refrescar el seu contingut i funcionament generals. Finalment, hi van participar 48 persones i l’espai també va servir per a debatre reptes actuals  i rebre propostes de cara a la millora del programa.

A continuació, podeu accedir a les presentacions i a la visualització integra de la sessió.

Cercles de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2019 -  5 de desembre

Cercles de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2018 - desembre 

Cercles de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2018 - gener

Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2017

Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2016

Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2015

Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2014

Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2013

Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2012

Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Socials 2011