Garantia de drets bàsics. Alimentació.
Què és | Objectius | Com funciona | Qui ho pot demanar | Com es demana el programa | Documentació d'utilitat | Per saber-ne més
Què és
Suport tècnic en el disseny d’estratègies de garantia del dret a l’alimentació per a persones en situació de vulnerabilitat des d’una perspectiva integral i transversal, comptant amb altres àrees de treball a més dels serveis socials, com poden ser salut, educació, consum, promoció econòmica, comerç i medi ambient; així com entitats socials i/o societat civil organitzada.
El suport també s’ofereix per a la gestió, revisió i implementació de projectes i serveis d’alimentació específics, tant si aquests s’orienten a la donació en espècie (menjadors socials, càterings socials, centres de distribució d’aliments, etc.); al treball comunitari (horts socials, cuines comunitàries, etc.); a la prevenció del malbaratament alimentari; o a la creació d’ocupació.
El contingut de l’assessorament s’adequarà a la demanda concreta dels ens locals sol·licitants però, entre d’altres, podran tractar-se aspectes com per exemple:
- Detecció i definició de les necessitats alimentàries del territori.
- Diagnosis per a revisar o posar en marxa serveis, projectes o programes.
- Treball integral amb altres àrees i agents des de la perspectiva del dret a l’alimentació.
- Diagnosi per a posar en marxa serveis, projectes o programes.
- Planificació dels serveis, projectes o programes.
- Elements d’organització dels serveis i/o projectes (criteris d’accés, reglaments de funcionament, protocols de derivació i coordinació, indicadors d’avaluació i impacte, optimització de recursos, logística, etc).
- Elements de dignificació i equitat del serveis i/o projectes.
- Treball social i comunitari al voltant de l’alimentació.
Objectius
- Oferir eines de suport tècnic per al desenvolupament de projectes i programes de garantia del dret a l’alimentació.
- Repensar els models d’atenció a necessitats alimentàries des de la perspectiva de la garantia del dret a l’alimentació
- Avançar cap a projectes preventius i innovadors en els que es potenciï l’autonomia de les persones i l’economia local.
Com funciona
Constarà d’un nombre determinat de sessions específiques amb l’ens local sol·licitant i, a més, la possibilitat de realitzar sessions grupals amb altres ens locals que hagin sol·licitat aquest mateix producte de catàleg.
Al finalitzar aquest recurs, es convidarà a participar a una sessió conjunta amb altres ens locals que hagin desenvolupat projectes en l’àmbit del dret d’alimentació per a intercanviar experiències. Aquesta sessió és voluntària i està subjecte a l'estat de finalització del projecte en el moment que es convoqui la sessió.
Les sessions i activitats es realitzaran de forma presencial o telemàtica segons la proposta metodològica específica i/o el que assenyalin els protocols preventius de salut en cada moment.
Qui ho pot demanar
Ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats.
Com es demana el programa
A través del Catàleg de Serveis.
Documentació d'utilitat
Guia de serveis de distribució d'aliments. Propostes de millora i reflexions de futur - Juliol 2019
[ Descarrega ]
Guia metodològica per la creació de taules de coordinació municipal entre Administració i entitats - Febrer 2016
[ Descarrega ]
Anàlisi dels serveis d'allotjament i alimentació d'urgència: recomanacions de la seva cobertura des del món local - Abril 2014
[ Descarrega ]
Documentació
- Mapa dels serveis de distribució d'aliments a la província de Barcelona. Banc dels Aliments, Fundació Pere Tarrés i Diputació de Barcelona. Juliol 2019
- Mengem futur, del Consell Assessor per al Desenvolupament sostenible, Generalitat Catalunya. Juliol 2018
- Fràgils. L’alimentació com a dret de ciutadania, de Caritas. 2016
- Ja volem el pa sencer. respostes a la pobresa alimentària en clau de Sobirania Alimentària. Maig 2015
- Informe sobre la malnutrició infantil a Catalunya. Agost 2013
- Criteris de justícia alimentària en la compra d'aliments públics. Abril 2013