Espai escena. Planificació del manteniment i actualització dels equipaments escènics

Comparteix
17/06/2024 09:30 - 14:00 934022978 o.difusioa@diba.cat

Pati Manning (c. Montalegre, 7 / Barcelona)

Destinataris:
Tècnics responsables dels espais escènics municipals. Preferentment espais escènics adherits al Circuit

Us presentem la segona edició d’espai escena, un espai de trobada, coneixement, reflexió i debat per als tècnics dels espais escènics municipals.

En aquesta segona edició, parlarem sobre la planificació del manteniment i l’actualització de l’edifici teatral i l’escenotècnia.

L’edifici teatral és un contenidor per a l’escenotècnia, però aquesta no és un accessori, si no que és essencial per la seva funció d’acollir la creació teatral. En aquest sentit, el manteniment i les decisions d’inversió són aspectes clau per al bon funcionament ordinari de l’equipament. Aquestes accions tenen un impacte directe en la capacitat de l’equipament per assolir els seus objectius i en la seva economia.

L’esquema funcional amb el que es va concebre l’equipament determina la vida del teatre i l’ús escènic durant molts anys. El projecte d’escenotècnia i l’arquitectònic han de dialogar adequadament per trobar el punt d’equilibri i obtenir l’equipament funcional que respongui a les necessitats de les arts escèniques i al gaudi del públic.

Per tant, les accions de manteniment i millora s’han de concebre i planificar d'acord amb la realitat funcional de l'equipament.

En aquesta sessió, conduïda per Jordi Planas i Jaume Busquets, parlarem dels criteris per fer una bona planificació i manteniment de l’espai teatral i es donaran eines per acompanyar la presa de decisions en aquest àmbit. Es mostraran els especialistes disponibles, la gestió en coordinació amb altres serveis tècnics municipals i els recursos que pot oferir la Diputació. També es presentaran dos casos pràctics de planificació i actualització d’espais escènics municipals: el Teatre Can Rajoler de Parets del Vallès (a càrrec de Juli Bosch, Director de l’Àrea de Serveis Personals i Cap de Servei de Cultura i Protocol de l’Ajuntament de Parets del Vallès) i la sala el Centru del Teatre Municipal de Canet de Mar (a càrrec de Mercè Valls, tècnica de cultura  de l’Ajuntament de Canet de Mar).

 

DOCENTS

 

Jordi Planas

Titulat “Directeur Technique des Entreprises de Spectacle Vivant“ (ISTS). Màster “Sciences de la culture et la Comunicaction: Métiers de la Culture, option Directeur Technique” (Univ. Avignon-Vaucluse). Graduat en Art Dramàtic, especialitat escenografia. Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals.

Professor de l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle de l’Institut del Teatre i la Fundació Politècnica de Catalunya (Universitat Politècnica).

Ha treballat com a Director Tècnic i també com a luminotècnic i il·luminador en diversos teatres i companyies (Teatre Nacional de Catalunya, Gran Teatre del Liceu, Centre Dramàtic de la Generalitat entre d'altres). Realitza tasques de consultoria escènica.

 

Jaume Busquets

Arquitecte per l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona). Graduat Superior en Paisatgisme i Màster en Paisatgisme per l’ETSAB.

Ha treballat en diverses administracions locals i en l’empresa privada, responsabilitzant-se de la redacció d’estudis i projectes, la supervisió d’obres, l’elaboració de concursos i la contractació. Actualment treballa com arquitecte a la Gerència de Cultura de la Diputació de Barcelona.

 

(PREINSCRIPCIONS TANCADES)

 

 

Lloc