31/10/2024 13:30 h
Govern obert
50 milions d’euros per assegurar l'autonomia dels governs locals
El ple de la Diputació ha aprovat, aquest dijous, destinar 50 milions d’euros als ajuntaments i entitats municipals descentralitzades de la província per ajudar-los a tancar aquest exercici econòmic i assegurar la liquiditat a l’inici del 2025.
Aquesta nova edició del Programa específic d’autonomia local té l’objectiu de permetre als governs locals mantenir el nivell de despesa adequat per prestar els serveis públics. És per aquest motiu que de la quantitat total aprovada, 30 milions d’euros es corresponen a l’anualitat del 2024 i els restants 20 milions d’euros, al 2025.
Per la presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret, el nou Programa vol “donar resposta a l’autonomia local dels 311 municipis de la demarcació de Barcelona, una autonomia econòmica perquè els ajuntaments puguin tenir els recursos necessaris per tancar l’exercici comptable del pressupost del 2024 i, sobretot, perquè es puguin plantejar i sumar nous recursos a la definició dels pressupostos del 2025”.
Amb aquest nou fons es referma el paper de la Diputació de Barcelona a l’hora de treballar per tal que cap municipi hagi de fer un pas enrere, a més de continuar desplegant una política de cooperació local robusta, flexible i innovadora. Així mateix es vol contribuir a donar continuïtat i qualitat en la prestació dels serveis públics i en l’exercici de les competències locals i, també, aprofundir en el suport a un procés de transformació que faci de la província un territori més ecològic, digital, inclusiu, cohesionat i més ben adaptat als reptes actuals i futurs.
La distribució dels ajuts s’ha fet d’acord amb criteris públics, objectius i acotats seguint la línia d’altres ajuts semblants atorgats, com ara una assignació mínima a cada ajuntament, el nombre d’habitants, la renda bruta familiar disponible, la desocupació o l’extensió territorial del municipi.
Dues línies de suport
El Programa específic d’autonomia local 2.0 constarà de dues línies de suport: a la despesa corrent i a la despesa de capital i financera. La primera línia preveu accions com les reparacions, manteniment i conservació d’infraestructures i béns locals; la modernització dels sectors econòmics tradicionals; i actuacions de foment del turisme sostenible i responsable, de l’esport com a eina d’inclusió social i comunitària, de l’ocupació de qualitat, del turisme sostenible i responsable i de les polítiques educatives de proximitat i inclusives; així com la garantia de la salut pública, el benestar, l’autonomia personal, l’atenció en situacions de necessitat i la inclusió i la promoció socials.
D’altra banda, la segona línia preveu, entre d’altres, inversions sobre l’espai públic, en equipaments energèticament sostenibles i socialment integradors, en infraestructures urbanes orientades a fomentar la sostenibilitat ambiental i la transició energètica i en la posada en valor del patrimoni arquitectònic local. També serà una línia de suport en l’amortització anticipada del deute.
Els governs locals hauran d’acceptar aquest nou ajut fins al 25 de novembre al Portal de tràmits dels governs locals (PMT) de la Diputació de Barcelona, on s'hi pot consultar tota la informació del Programa. Per l’import previst per a l’any 2024 es poden finançar despeses executades de l’1 de gener del 2024 al 31 de desembre del 2024; mentre que per l’any 2025, despeses executades de l’1 de gener del 2024 al 31 de desembre del 2025.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 16 “Pau, justícia i institucions sòlides” i 17 “Aliança pels objectius”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.