
28/03/2025 14:00 h
Infraestructures
Barcelona cerca solucions innovadores per reaprofitar residus d'obres en l'espai públic
L’Ajuntament de Barcelona, l’empresa municipal Barcelona d'Infraestructures Municipals (BIMSA), la Fundació Mies van der Rohe, la Diputació de Barcelona i el Congrés de la Unió Internacional d'Arquitectes (UIA), amb la coordinació de la Fundació BIT Habitat, s’han aliat per cercar solucions innovadores que permetin generar nous mètodes i sistemes constructius a partir dels residus generats a les obres d’espai públic.
La crida, de caràcter internacional, es concreta en el llançament del repte "Mineral. Arquitectures de la mineria urbana", una convocatòria d’ajuts a la innovació dotada amb 336.000 euros impulsada per la Fundació BIT Habitat com a agència d’innovació urbana de l’Ajuntament de Barcelona, i que s’adreça a estudis d’arquitectura, enginyeries, universitats, centres de recerca i innovació, fundacions i entitats del sector.
L'objectiu principal és cercar solucions o processos innovadors que donin una segona vida als residus provinents de les tasques de construcció i demolició de l'espai públic, generant un nou sistema o mètode constructiu que defineixi com reaprofitar aquests materials a l’espai públic regenerat, tot i que també es podria aplicar a l'edificació. D’aquesta manera, es vol contribuir a la circularitat material i la descarbonització de les ciutats, ja que les obres d’espai públic repercuteixen sobre les emissions de CO2, el consum de recursos hídrics, la reducció de la generació de residus, l’explotació del patrimoni natural (per l’extracció de granit, pedra i altres recursos) i, conseqüentment, la conservació del paisatge.
Els equips participants han de garantir que la seva proposta no existeix al mercat, promou la circularitat i la descarbonització i garanteix la generació d’un nou sistema constructiu amb aplicació evident i valor arquitectònic. A més, els pilots han de ser viables, és a dir, testejables en entorn real, escalables i replicables.
Un repte d’innovació emmarcat en Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura i el Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes
El repte "Mineral. Arquitectures de la mineria urbana" neix en el context del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes, que tindrà lloc a Barcelona l’estiu del 2026 coincidint amb la celebració de Barcelona 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura. Aquest esdeveniment, impulsat per la UNESCO i la Unió Internacional d’Arquitectes, convertirà la ciutat en un aparador global de la capacitat transformadora de l’arquitectura, amb una programació de deu mesos que inclourà exposicions, rutes, tallers, portes obertes, visites, conferències i intervencions urbanes als deu districtes. La Capitalitat vol apropar l’arquitectura a tota la ciutadania, posar en valor el patrimoni i el model urbà de Barcelona, i deixar un llegat material i immaterial que perduri més enllà del 2026.
En concret, el projecte està vinculat a dues de les sis línies de recerca del congrés, anomenades "Becomings" pel seu vincle amb el temps i l’esdevenir de l’arquitectura. En primer lloc, "Becoming embodied" (esdevenir incorporat), que té com a objectiu explorar l’agència dels materials incorporant-hi (embodying) valors propis arquitectònics o relacions polítiques, socials, econòmiques, ecològiques i poètiques pròpies de la pràctica de l’espai contemporani. En segon lloc, “Becoming circular” (esdevenir circular), un àmbit que investiga noves dinàmiques de producció i reproducció territorial inscrites en el paradigma del postextractivisme.
El repte concep les infraestructures, els edificis i els materials que ens envolten com a mines de recursos, i vol transformar la seva obsolescència en nous recursos plens d’oportunitats que eviten que es facin noves extraccions per a les obres, la qual cosa multiplica les emissions contaminants i genera impacte en el territori. La recerca d’alternatives ha d’abordar la gestió dels fluxos espacials, materials i energètics, i promoure l’ús responsable de materials mitjançant la cura, el manteniment, la reparació i la reutilització per sobre de la renovació.
El procés de selecció de les propostes s’estructura en dues fases. La primera, que s’inicia aquest mes de març, té com a objectiu classificar sis equips guanyadors als quals se’ls atorgarà 6.000 euros en forma de premi per al desplegament de la seva solució. Posteriorment, en una segona fase, se seleccionaran dos equips guanyadors que rebran una subvenció del 80% del pressupost del seu projecte, fins a un total de 150.000 € per equip, per tal que puguin executar la seva solució innovadora.
Els resultats del procés de recerca i innovació es difondran al Congrés Mundial de la UIA en forma de conferències i materials expositius. Alhora, per testar les solucions, es faran proves pilot en diferents actuacions gestionades per BIMSA a la ciutat durant l’any 2026. El prototip es monitoritzarà durant un any per avaluar l’assoliment dels resultats esperats.
Nou conveni de col·laboració per impulsar la innovació
L’escalabilitat i replicabilitat de les solucions és el gran repte de la innovació. Per donar-hi resposta, la Diputació de Barcelona i la Fundació BIT Habitat han signat un nou acord marc de en què ambdós ens públics col·laboraran en el llançament de reptes urbans amb la intenció de que les solucions resultats s’extrapolin a altres municipis de la província de Barcelona.
En el cas del repte Mineral, la Diputació de Barcelona aportarà 100.000 € per al finançament del repte. Per la seva banda, la Fundació BIT Habitat compartirà el coneixement i la metodologia associada al procés d’innovació perquè aquesta pugui ser aplicada a altres pobles i ciutats.
Aquesta col·laboració de la Diputació de Barcelona respon l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.