
02/04/2025 16:00 h
Espais Naturals
El Parc del Castell de Montesquiu programa 24 rutes guiades al llarg d'aquest any
El primer cap de setmana d’abril, el Parc del Castell de Montesquiu, espai protegit que conforma l’Espai d’Interès Natural Serres de Milany – Santa Magdalena i Puigsacalm – Bellmunt, dona el tret de sortida a una nova edició del programa Passejades guiades, amb 24 sortides al llarg del 2025.
Les activitats, conduïdes per especialistes com biòlegs, guies de muntanya i ornitòlegs, permetran aprofundir en diversos aspectes del territori: des de la biodiversitat fins a la petjada històrica de l’ésser humà en aquest entorn. Estan pensades per a un públic general i familiar, i inclouen propostes i tallers d'educació ambiental adaptades per a totes les edats, així com rutes guiades de dificultat variada.
Un programa divers per a tots els públics
El programa ofereix diferents opcions per descobrir la fauna del Parc, amb especial atenció a les aus i altres espècies dels ecosistemes fluvials i forestals. Entre aquestes, destaquen les sortides de camp dedicades a l'observació d'ocells i les activitats centrades en els amfibis i ratpenats, dues espècies clau en l'equilibri ecològic de l'espai natural. També s’ha programat una sortida específica per conèixer el liró gris, un peculiar mamífer que habita els boscos de la zona.
Pel que fa a la flora, els participants podran explorar la riquesa botànica del Parc i els seus usos tradicionals. Hi haurà un taller d’elaboració de remeis naturals amb plantes medicinals i sortides per descobrir les orquídies silvestres i els diferents hàbitats vegetals.
En l’àmbit històric i cultural, s’han previst activitats familiars al mateix castell de Montesquiu per conèixer la seva història d'una manera divertida i diferent, així com visites guiades a enclavaments arqueològics com els castells de Besora i d'Orís. També es faran rutes guiades fins a cims i miradors emblemàtics, com els Munts, el morro del Quer i l'ermita de Bellmunt. A més, l’Espai d’Art de la Cabanya del Castell acollirà una activitat a càrrec del col·lectiu Artistas Salchichas, on es podrà formar part d’un brodat col·lectiu inspirat en la natura.
La geologia i el paisatge també tenen un paper destacat en la programació, amb caminades per interpretar les formacions rocoses i l'origen del territori, o passejades per descobrir els fenòmens geològics singulars del Parc, com les anomenades "roques que bufen". També hi haurà una passejada que permetrà recórrer tota una ruta d'aigua pel municipi de Vidrà.
A la tardor, el programa es complementarà amb activitats que posen en valor els canvis estacionals del bosc, com una sortida per identificar els bolets més característics de la zona i s’organitzaran propostes que combinen art i natura aprofitant els colors i dinàmiques del paisatge en aquesta època de l’any.
Totes les activitats requereixen inscripció prèvia i tenen places limitades. El preu és de 4 € per als adults i gratuït per a menors de 12 anys (algunes activitats són gratuïtes per a tothom). La informació detallada de cada sortida es pot consultar a l'agenda del Parc, mentre que les inscripcions es gestionen a través del web del Territori Vall del Ges, Orís i Bisaura i a la pàgina del Parc.
Aquest programa de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat", número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”, i número 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.