Foto: Ha-nu-man / Shutterstock.com

29/10/2024 13:30 h

Sostenibilitat social

Professionals de l'atenció Domiciliària aposten per un model més integral i flexible

Els i les professionals que gestionen el servei de l’atenció domiciliària aposten per un model d’atenció integrada i de major flexibilització dels recursos. Aquesta és una de les conclusions dels fulls de ruta per a la millora d’aquests serveis elaborats en el marc dels Espais d’innovació de SAD, impulsats per la Diputació de Barcelona i que han comptat amb la participació de 90 municipis i ens locals de la província.

En les conclusions, posen de manifest la importància de garantir a les persones en situació de dependència que tenen necessitats complexes, i volen seguir residint als seus domicilis, “una combinació prou àmplia, flexible, personalitzada i intensa de serveis, prestacions o serveis a la comunitat”.

Així, es tractaria de “vincular els serveis i prestacions del sistema de salut; els serveis i les prestacions del sistema de serveis socials i/o atenció a la dependència, entre ells el SAD, i altres serveis i suports, especialment els recursos comunitaris relacionats amb el lleure i els serveis a la persona d’acompanyament i atenció social”.

En aquest sentit, cal destacar que el Consell Executiu de la Generalitat tenia previst aprovar aquest dimarts, 29 d'octubre el Projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, l’instrument que ha de permetre dur a terme totes les línies estratègiques d'atenció integrada social i sanitària de Catalunya.

Els i les professionals de l’atenció domiciliària proposen també impulsar de forma pilot pressupostos personalitzats per a l’accés al SAD que donin una major llibertat d’elecció a les persones ateses i a les seves famílies, així com avançar en la professionalització dels serveis de cura, la millora de les condicions laborals o establir un marc comú per a l’avaluació d’aquests serveis en tots els municipis de la província.

Aquests documents s’han elaborat a partir dels Espais d’innovació del SAD, un recurs impulsat per la Diputació de Barcelona per debatre i assessorar els municipis per tal de promoure canvis en els models de prestació en aspectes com les condicions laborals, la dimensió comunitària i la qualitat del servei.

Els fulls de ruta s’han presentat durant la jornada "Estratègies i experiències per a l’atenció a les cures en la comunitat", que s’ha celebrat aquest dimarts a l’Espai Francesca Bonnemaison en el marc del Dia Internacional de les Cures i Suports.

Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat

A Catalunya hi ha gairebé 151.000 persones que tenen cura de persones grans en situació de dependència i, a més, un 40% d’aquestes també cuiden fills i filles.

Segons ha explicat a la inauguració de la jornada el diputat de Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, Javier Silva, “tenim al davant un futur incert on la necessitat de models d’abordatge és clau i on el camí cap a la desinstitucionalització té un repte clar i és no recaure en la baula més castigada del treball de cures: les famílies, sobretot les dones i especialment les que tenen menys recursos”.

La Diputació de Barcelona va desplegar en el mandat anterior i continua en el mandat actual el projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat, que vol incidir en l’àmbit del coneixement entorn les cures per impulsar un model més equitatiu i de qualitat als municipis, així com avançar en recursos d’atenció a les cures des de la proximitat.

L’acció estratègica en aquest àmbit pretén avançar cap al reconeixement de la cura com a dret social i repensar i enfortir els serveis socials locals de cures, d’àmbit domiciliari i comunitari, destacant programes com el Servei Local de Teleassistència, el Programa Nexes d’atenció a la soledat no desitjada, el Programa d’arranjaments d’habitatges o els Espais d’innovació de SAD.

També destaca el Programa Respir d’Estades Temporals, destinat a oferir un espai temporal de relació i d'activitats d’estimulació especialment dissenyades per a les persones ateses, en un entorn dirigit per persones professionals de la cura que permet, alhora, millorar la qualitat de vida de les famílies cuidadores, proporcionant-los un temps de descans i donant resposta a determinades situacions familiars imprevistes.

Un altre dels objectius és promoure la corresponsabilitat social pel que fa a les cures amb accions de sensibilització ciutadana i reconèixer i donar suport a les persones cuidadores. La Diputació desplega diferents recursos en aquest sentit, com els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM).

La corporació també acompanya els municipis a construir una estratègia de Municipis cuidadors a partir de processos participatius i d’innovació social, un recurs que es va posar en marxa el 2023 i amb el qual s’està treballant amb 17 ens locals de la província. L'ens provincial també finança projectes d’innovació social en cures impulsats pels municipis i produeix l’exposició itinerant "Cures en la comunitat".

La Diputació de Barcelona impulsa aquesta acció que respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar" i número 10 “Reducció de les Desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

 

Comparteix