Diputació de Barcelona
Entorn urbà i salut
 
Eines per incorporar la perspectiva de la salut en les actuacions municipals
 

BlueHealth Environmental Assessment Tool (BEAT)

European Centre for Environment and Human Health, University of Exeter & partners
2020

Enllaç al recurs: https://bluehealth2020.eu/projects/beat/

Format:
Aplicació web
Població a la qual s'adreça:
Població general
Objectiu:

Avaluar les característiques socials, físiques o ecològiques dels espais blaus, millorant la comprensió dels factors que poden maximitzar els beneficis per a la salut i el benestar.

Metodologia:

Mitjançant un format de qüestionari en línia, aquesta eina examina diferents dimensions de l'espai blau, utilitzant dades tant qualitatives com quantitatives en funció de les dades introduïdes per l'usuari.

Per millorar-ne la usabilitat, s'han creat dues versions de l'eina: una per a tècnics i professionals del paisatge, la planificació urbana i la gestió ambiental; i una altra per a grups comunitaris en general.

Permet avaluar de forma senzilla un espai blau, en el seu estat actual, un projecte proposat o condicions pre i post-intervenció o canvi en el seu disseny.

En finalitzar, es genera un informe de resultats descarregable, amb una síntesi molt visual de les fortaleses i debilitats de l'espai pel que fa al seu potencial per aportar beneficis per a la salut i el benestar de les persones.

Oportunitats i limitacions:

És aplicable a diferents tipus d'espais blaus, tant pre com post-intervenció, i ofereix la possibilitat d'avaluar un espai existent o un (o diversos) projectes per comparar-ne els resultats.

No obstant això, l'eina no està indicada per comparar espais blaus diferents entre si, i pot no ajustar-se a tots els tipus per als quals es pretengui usar.

Es tracta d'una eina de reflexió, no proporciona resultats quantitatius.

Mentre que l'eina per a professionals implica anàlisi de variables com qualitat de l'aire i de l’aigua o dades socioeconòmiques de la població local, l'eina adreçada a la ciutadania en general posa el focus en la usabilitat i percepció social d'aquests espais, suposant un recurs útil també des del punt de vista educatiu o per recopilar evidència per a projectes escolars o de recerca.

Indicadors:
Presència i funcionalitat de l'enllumenat.
Manteniment del lloc (vegetació, mobiliari, escombraries).
Condicions visuals (vistes, amplitud...).
Accés a l'aigua.
Elements de recreació vinculats a l'aigua.
Connectivitat amb la xarxa ciclista.
Temàtica:
Espai públic Infraestructura verda Equipaments i serveis
Vincle amb la salut:
Física Mental
Escala de l'àmbit d'estudi:
Illa / conjunt d'edificis o espais Habitatge / carrer / edifici / espai públic acotat
Fase d'aplicació:
Diagnosi i pre-projecte Monitoratge i avaluació
Enfocament metodològic:
Qüestionari