Salurban: criteris per a un planejament saludable i sostenible
2019
Enllaç al recurs: https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/avaluacio_ambiental/eines_documentacio_tecnica/eines/salurban/index.html
- Format:
- Qüestionari descarregable
- Població a la qual s'adreça:
- Administracions locals i associacions ciutadanes
- Objectiu:
-
Proporcionar una eina de suport als agents planificadors per a la incorporació de mesures de promoció i protecció de la salut a través de l'avaluació ambiental estratègica.
- Metodologia:
-
Aborda diversos principis de planificació com usos del sòl, connectivitat entre carrers, densitat edificatòria, trànsit i mobilitat, i els espais oberts verds i públics.
Consisteix en un checklist amb rangs i/o indicadors, principalment quantitatius, basats en l'evidència científica disponible i consensuats amb tècnics mitjançant un procés de co-creació.
- Oportunitats i limitacions:
-
Contribueix a realitzar un diagnòstic de l'àmbit d'estudi des de la perspectiva de l'urbanisme i la salut.
Mentre que els criteris són plenament aplicables a tots els municipis i escales, els rangs/indicadors es consideren aplicables a municipis majors de 40.000 habitants.
- Indicadors:
-
Percentatge de superfície total del sòl destinada a espais oberts verds i públics. Nombre i diversitat de destinacions properes a un espai obert verd i públic. Nombre de carrers sense sortida. Amplada de voreres. Distància entre parades d'autobús, metro, tramvia i tren. Conflictes potencials entre mitjans de transport. Homogeneïtat i continuïtat de la xarxa per bicicletes. Alçada dels edificis. Distància entre els habitatges i els carrils bici. Nombre d’habitatges per hectàrea.
- Temàtica:
- Espai públic Infraestructura verda Mobilitat i accessibilitat
- Vincle amb la salut:
- Física Mental
- Escala de l'àmbit d'estudi:
- Barri (o superior)
- Fase d'aplicació:
- Diagnosi i pre-projecte Monitoratge i avaluació
- Enfocament metodològic:
- Qüestionari