Ni un pas enrere en els drets conquerits


07/03/2025 09:47 h.
La feminista és una de les grans transformacions que hem d’assolir per continuar avançant cap a una societat més lliure, igualitària i democràtica. I en aquesta gran transformació, la implicació, el compromís, proximitat i feina feta pels ajuntaments és imprescindible. Són les institucions més properes i han d’impulsar canvis que facin ciutats més amables amb la ciutadania i amb la vida. Cal que la perspectiva feminista sigui transversal en totes les polítiques públiques per avançar cap a una societat més justa i igualitària i l’acompanyament de la Diputació en aquesta tasca és fonamental.
Des dels seus inicis, el moviment feminista ha lluitat pels drets de les dones a tot el món. Aquesta lluita ha aconseguit obrir espais i conquerir drets fonamentals, així com avenços socials que ens han permès guanyar terreny en la lluita per l’equitat. Però tot i els avenços aconseguits, continuem patint desigualtats estructurals que condicionen les nostres vides: continuem cobrant menys que els homes per la mateixa feina, continuem assumint la major part de les tasques de cura i domèstiques, continuem topant amb el sostre de vidre que ens impedeix accedir als llocs de decisió i continuem patint violències masclistes, i en el pitjor dels casos ens maten pel fet de ser dones.
És essencial defensar i garantir els drets que tant ha costat aconseguir i continuar avançant per conquerir-ne de nous. Aquests drets es troben, avui més que mai, amenaçats per la ultradreta, que qüestiona els drets de les dones i posa en perill tot el que hem aconseguit fins ara. L’avenç de l’extrema dreta a molts països, inclòs el nostre, amb discursos d’odi, negacionistes, antifeministes i antigènere, suposen una amenaça directa als drets que tants esforços ens ha costat conquerir. Pretenen desmuntar els pilars fonamentals de la igualtat, qüestionen la violència masclista, la llibertat sexual i els drets reproductius. A més, intenten imposar un model social retrògrad que perpetua la desigualtat i la discriminació.
Davant d’aquesta ofensiva, la nostra resposta ha de ser clara i contundent: ni un pas enrere en els drets conquerits! No podem permetre que es posin en dubte drets que han costat dècades d’esforços i lluites.
Ens queda molta feina per fer, i l’hem de fer de la mà de les entitats i de la societat, només la lluita conjunta ens permetrà avançar. El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, no és només una jornada de commemoració, sinó de reivindicació, de valorar tots els avenços aconseguits i reivindicar tots els que ens queden per assolir. No hem d’oblidar que aquesta és una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i que hauria d’impregnar cada dia de l’any i a totes i cadascuna de les persones que conformem la societat.
Raquel Albiol i Gilabert, presidenta de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona