Jornada sobre formació professional i recerca tèxtil
Formació professional, especialització i innovació: les claus per afrontar el futur del país
El Centre de Recerca Tèxtil de Canet de Mar escalfa motors per a l’any del centenari amb una jornada sobre formació professional i recerca tèxtil, adreçada tant a docents, alumnes i exalumnes, com a professionals i empreses del sector. De les diferents intervencions i ponències se’n va extreure una mateixa idea: la formació professional orientada cap a l’especialització i la innovació és un camí de futur per a les noves generacions i per al país en el seu conjunt.
En el marc dels actes de celebració del seu centenari, el Centre de Recerca Tèxtil (CRT) de Canet de Mar va acollir, el passat 7 d’octubre, una jornada sobre formació professional i recerca tèxtil. L’acte d’obertura va comptar amb la participació de Blanca Arbell, alcaldessa de Canet de Mar, Josep Monràs, president de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut, i Miquel Soler, director del CRT.
Blanca Arbell va reivindicar l’orgull de Canet de Mar per l’Escola de Teixits, tot recordant que la institució no hauria estat possible sense la valentia d’un alcaldes que “ara fa cent anys va hipotecar el pressupost municipal quatre vegades per fer realitat el centre”. Per la seva banda, Monràs va fer una aferrissada defensa de la formació professional, “sense formació professional aquest país no té futur”, i va afegir que el CRT disposa de la “passió” per treballar cada dia i “la capacitat d’aixecar la mirada cap al futur”. En aquest sentit, va assegurar que la Diputació de Barcelona continuarà apostant pel centre, però va reclamar la “imprescindible col·laboració i complicitat amb els departaments d’Educació i Empresa de la Generalitat, perquè el país i els seus joves no perdin oportunitats”.
Miquel Soler, director del CRT, va recollir les paraules de Monràs i va explicar que “sempre havíem estat preocupats per la producció, la maquinària o els materials. És el primer cop que fem una jornada sobre formació i volem que sigui molt profitosa per a tots nosaltres”.
‘Els reptes de la FP per a la societat del 2030’
La primera ponència de la jornada va anar a càrrec d’Àngel Lluís Miguel Rodríguez, director general d’FP de la Generalitat de Catalunya. Rodríguez va desgranar els reptes de la formació professional que passen per la millora de l’orientació i la superació de l’estigmatització que encara plana sobre aquesta via educativa. “Hem d’aconseguir que els joves i les seves famílies vegin la FP com una via professionalitzadora que permet a moltes persones trobar el seu camí”.
Les jornades van continuar amb la taula rodona “El mapa de la formació professional tèxtil i moda a Catalunya avui” que va suposar un intercanvi entre docents de tot l’àmbit territorial català. Hi van participar Elvira Díaz, professora i tutora FCT i DUAL de l’Institut Anna Gironella de Mundet de Barcelona; Carme Garcia, cap de departament tèxtil de l’Institut Guindàvols de Lleida; Albert Pérez, coordinador de pràctiques de l’Institut de Terrassa; Francesca Moreno, professora de tecnologia de la moda de l’Institut La Garrotxa d’Olot; Mireia Sala, cap de departament tèxtil de l’Institut Milà i Fontanals d’Igualada; Josep Garrigós, professor de tecnologia de l’Institut Guillem Catà de Manresa; i Anna Eulàlia Ramos, cap de departament tèxtil moda de l’Institut Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. Tots van destacar la importància d’acompanyar l’alumnat en l’assoliment de les competències d’autonomia i la capacitat de treball en equip, donat que les empreses cerquen perfils de professionals polivalents en permanent procés d’aprenentatge.
La segona part de la jornada va arrencar amb la presentació del Projecte Europeu GIF desenvolupat per l’Institut d’Estudis Financers, centrat en la incorporació del concepte de sostenibilitat en la moda. Posteriorment, l’experta en Recursos Humans, Laura Rosillo, va oferir una ponència sobre l’evolució del mercat de treball i la formació.
El sector tèxtil no troba treballadors especialitzats
El darrer tram del programa va girar entorn la taula rodona “Les connexions entre formació i empresa. Experiències i reptes de millora”. Hi van participar Marc Delgado, tècnic superior en disseny tècnic; Cristian Ramos, tècnic superior en patronatge i moda; Elvira Díaz, tutora FCT i Dual de l’Institut Anna Gironella de Mundet; Begoña Sánchez, coordinadora de pràctiques de l’Institut Lluís Domènech i Montaner; David Vilapriño, Product manager de Cobija Indústries; Sílvia Pont, responsable de formació Eurecat; Saray Bazaga, tècnica de projecte Cooperatextil 4.0 de l’Ajuntament de Mataró; Dolors Castro, responsable d’FP dels SSTT del Maresme – Vallès Oriental; i Sílvia González, orientadora i pedagoga de l’EAP Alt Maresme.
Les diferents intervencions van deixar palès que el sector tèxtil es troba en un moment de transformació i creixement i, paradoxalment, té dificultats per trobar treballadors especialitzats. En aquest sentit, es va tornar a insistir en la necessitat de millorar l’orientació que s’ofereix durant la secundària i, al mateix temps, en fomentar entre els joves la necessitat de continuar-se formant al llarg de tota la vida.
La jornada la van tancar Rosabel Madrid, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Canet de Mar, i Javier Silva, diputat de Joventut de la Diputació de Barcelona. Silva va destacar la importància de treballar per consolidar nou model socioeconòmic per reduir la taxa d’atur i situar Catalunya en un món competitiu.
La jornada del 7 d’octubre estarà precedida per dos actes més, el 25 d’octubre i el 19 de novembre, en què es donarà el tret de sortida oficial als actes del centenari. Durant el 2023 està previst portar a terme dues jornades més que abordaran el tèxtil sostenible i el disseny, coincidint amb el centenari de la mort de Domènech i Montaner.