29/10/2024 15:34 h.

Celebrat el segon Fòrum de les Agendes Urbanes Locals

Comparteix

La província de Barcelona reuneix gairebé una tercera part de les agendes urbanes locals de l’Estat espanyol.

La Diputació de Barcelona ha celebrat aquest dilluns, 28 d’octubre, el segon Fòrum de les Agendes Urbanes Locals, una trobada biennal de referències de la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals de la demarcació de Barcelona (XAUL), integrada per una setantena de municipis barcelonins i liderada per l’ens provincial. Amb l’agenda urbana local, de caràcter no normatiu, els ens locals mostren el seu compromís amb l’Agenda 2030 i els 17 ODS per ser més sostenibles i resilients, especialment l'ODS número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”.


La jornada d’aquest any, que ha congregat al Paranimf de la Diputació de Barcelona més de 200 persones i una vintena de ponents, s'ha centrat en la implementació i el desplegament de les estratègies de desenvolupament urbà sostenible i ha servit per compartir experiències i bones pràctiques del territori. “En aquest mandat aprofundim el suport als nostres pobles i ciutats amb eines que els ajudin a complir l’Agenda 2030 i els 17 Objectius de desenvolupament sostenible a través de l’Agenda Urbana i Rural, que incorpora enfocaments globals a escala local i troba en les agendes urbanes locals un marc idoni per concretar-se i arribar a tots els municipis de la província sense deixar-ne ningú exclòs”, ha assenyalat la diputada de Relacions Internacionals i Agenda 2030 i vicepresidenta sisena de la Diputació de Barcelona, Maria Eugènia Gay. “Si sumem esforços amb altres institucions i actors aconseguirem una major capacitat de resposta”, ha subratllat.

En aquesta línia, s’ha expressat el diputat de Mobilitat Sostenible de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro, que ha destacat la importància de  “construir aliances a través de la col·laboració interadministrativa i el treball en xarxa”. En aquest sentit, ha assenyalat que per fer front als reptes actuals −adaptació al canvi climàtic, habitatge assequible, innovació, regeneració urbana o la lluita contra la pobresa, entre altres− cal un enfocament “que incorpori models de governança multinivell, que facilitin la col·laboració publicoprivada i que fomentin la cooperació i la col·laboració amb tots els actors implicats, especialment amb la ciutadania.”  

Per la seva banda, el secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya, Víctor Puga, ha assenyalat que aquesta trobada posa de manifest, per una banda, que "els reptes són de caràcter global i afecten de manera concreta les condicions de vida dels hàbitats urbans" i, per una altra banda,  "la importància de la col·laboració entre les diferents escales de l’Administració, diferents entitats socials i el món empresarial.”

Xarxa de les Agendes Urbanes Locals


La Diputació de Barcelona lidera la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals, creada el 2022, un espai relacional de cooperació, intercanvi, innovació, aprenentatge i seguiment de les agendes urbanes locals de la demarcació. La XAUL aplega el 30% de les agendes urbanes locals d’Espanya. Actualment, la xarxa té 46 agendes urbanes locals en procés d’elaboració, licitació o ja redactades −26 de les quals compten amb el suport de la Diputació de Barcelona−, que aglutinen 75 municipis dels 311 de la província i el 40% de la seva població. Al conjunt de l’Estat espanyol es comptabilitzen 151 agendes urbanes locals, 10 de les quals són de cabildos i de diputacions provincials.

En aquesta jornada, s’ha presentat el manifest de la XAUL, on els integrants mostren el seu compromís a treballar conjuntament en el desplegament i implementació de les agendes urbanes locals.

‘Ciutats que se superen’

En el marc del fòrum, s’ha fet la primera menció pública de la iniciativa “Ciutats que se superen”, impulsada per ONU-Habitat, que buscarà facilitar i promoure l’intercanvi d’experiències i col·laboració en la realització de projectes urbans transformadors en ciutats espanyoles de mida mitjana com la forma d’accelerar la implementació de la Nova Agenda Urbana i de l’ODS 11 de l’Agenda 2030 a Espanya. En aquest projecte pilot, s’inclouen les ciutats de Sant Boi de Llobregat, Granollers, Viladecans, Alcorcón, Chiclana de la Frontera i San Fernando.

El Fòrum de les Agendes Urbales Locals respon a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.