10/04/2025 17:37 h.
La Diputació de Barcelona suma esforços amb la Generalitat per continuar impulsant polítiques d’habitatge social

En el marc del Pla Territorial Sectorial d’Habitatge, i amb el “Pla 50.000” com a horitzó, s'ha presentat l'actualització de la guia per ajudar els ajuntaments a redactar Plans Locals d’Habitatge.
La jornada “Nous horitzons per a la promoció d’habitatge protegit i oportunitats en el sòl dotacional*”, coorganitzada aquest dijous 10 d’abril per la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, ha estat un espai de col·laboració per refermar el compromís entre administracions en l’impuls de polítiques d’habitatge efectives.
Segons ha explicat la diputada d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana de la Diputació de Barcelona, Gemma Badia Cequier: «L’habitatge és una de les majors preocupacions de la ciutadania, i ens pertoca actuar a totes les administracions de manera conjunta. La tasca de la Diputació de Barcelona és fer tangible al territori el plantejament teòric en habitatge, i així ho fem amb eines com els Plans Locals d’Habitatge o la renovació de l’Espai Promovem, que a partir d’ara inclou també tasques executives de suport a la gestió d’habitatges de lloguer, a més d’acompanyament als ens locals en la planificació i l’execució d’obres».
Les sinergies entre les diferents administracions en matèria d’habitatge s’emmarquen, d’una banda, en el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge com a eina estratègica que ha de guiar la política d’habitatge de Catalunya durant els propers vint anys; i de l’altra, en el “Pla 50.000”, que detalla les mesures per crear cinquanta mil habitatges de lloguer assequible fins al 2030.
Suport econòmic i tècnic de la Diputació de Barcelona
Com a institució municipalista, la Diputació de Barcelona dona suport econòmic a ajuntaments mitjançant ajuts per a l’adquisició d’habitatges a preus inferiors als del mercat i per a la rehabilitació d’habitatges municipals o cedits, amb un pressupost per a aquest any de gairebé 3,35 milions d’euros. Entre 2016 i 2024, la Diputació de Barcelona ha destinat 5,7 milions d’euros en ajuts per a la compra de 130 habitatges i 7,8 milions d’euros per a la rehabilitació de més de 300. La Diputació atorga també anualment un fons d’1 milió d’euros per ampliar l’oferta de lloguer assequible i millorar l’eficiència energètica dels habitatges.
Una altra eina de la Diputació de Barcelona per impulsar l’habitatge assequible és el suport tècnic als ajuntaments de la demarcació en el disseny de polítiques locals d’habitatge. Amb aquest objectiu, ha presentat en el marc de la jornada la nova guia metodològica per acompanyar els ens municipals en la redacció dels Plans Locals d’Habitatge (PLH) que tinguin en compte la nova normativa i fomentin l’augment del parc d’habitatge assequible. La guia actualitzada alinea els PLH amb el nou marc legislatiu, posa èmfasi en l’augment del parc d’habitatge assequible i la renovació energètica i inclou noves eines estadístiques i sistemes d’informació que permeten millorar l’anàlisi i la planificació.
A més, l’Espai Promovem de la Diputació de Barcelona dona assistència tècnica als ajuntaments per impulsar noves promocions i rehabilitacions d’habitatges, mitjançant assessorament en estudis de viabilitat, elaboració de plecs administratius i tècnics i acompanyament en processos d’adjudicació i gestió d’habitatge. L’Espai Promovem ha permès dur a terme prop de 60 estudis i donar suport a 11 promocions finançades amb fons NextGeneration. Mitjançant la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge, la Diputació també dona suport en matèria d’habitatge a 115 ens locals i a 758 professionals del territori.
D’aquesta manera, la Diputació de Barcelona dona suport als ens municipals de la demarcació per tal que puguin participar en la convocatòria de reserva pública de solars de la Generalitat de Catalunya, que obre la possibilitat als ajuntaments d’ampliar l’accés a l’habitatge en els seus municipis. Les condicions de la convocatòria garanteixen la titularitat pública del sòl i, amb els ajuts corresponents, garanteixen també habitatges assequibles de lloguer a un preu inferior al de mercat durant 75 anys, destinant a joves un mínim del 25% de tots els habitatges construïts en aquests solars.
Experiències d’èxit en habitatge social
La jornada interadministrativa sobre habitatge social, que ha aplegat aquesta setmana a Barcelona prop de 300 càrrecs electes, personal tècnic dels ens locals responsables d’habitatge i urbanisme, professionals i particulars interessats en polítiques públiques d’habitatge, ha servit també per posar en comú experiències de promoció d’habitatge de protecció oficial amb el suport de la Diputació de Barcelona, com per exemple els complexos “Les Oliveres” de Santa Coloma de Gramenet i “La Rasa” de Montcada i Reixac.
* (L’allotjament dotacional permet proporcionar solucions temporals d’habitatge a col·lectius específics com ara joves, persones grans o en situació de vulnerabilitat. A partir dels canvis introduïts pel Decret Llei 17/2019, de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, actualment els allotjaments dotacionals es poden desenvolupar en sòls qualificats com a equipaments).
El suport de la Diputació de Barcelona a la creació d’habitatge assequible respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 ‘Ciutats i Comunitats Sostenibles’. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Foto: Diputació de Barcelona