Educació ambiental i comunitària per als ens locals

Comparteix

03/04/2025

 

 

L’1 d’abril hem organitzat la sessió en línia Educació ambiental i comunitària. El suport de la Diputació de Barcelona als ens locals a què han assistit prop de 70 persones.

L’objectiu de la jornada, segons paraules de Blanca Martínez de Foix, cap de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental (OTEPA), ha estat “explicar tot el que fem des de l’Oficina i presentar-vos als ens locals de la província de Barcelona els projectes i recursos d’educació i sensibilització ambiental que us oferim, on trobar-los i com sol·licitar-los”.

Des de l’OTEPA s’ha planificat un nou enfocament del suport als ens locals per tal que l’educació ambiental esdevingui una eina transversal per accelerar la transició ecològica en l'àmbit local, d’acord amb el pla estratègic de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona.

Enric Coll, cap de la Secció d’Educació i Participació Ambiental i tot l’equip de tècniques de la Secció, han exposat com s’articula el servei d’acompanyament a l’educació ambiental als ens locals: s’ordena entorn dels cinc eixos estratègics temàtics per tal que, a final de mandat, disposar de programes complets d’acompanyament als municipis sobre transició energètica comunitària, gestió del cicle de l’aigua, mobilitat sostenible i qualitat de l’aire; residu zero i naturalització de les ciutats i pobles.

En primer lloc, s’ha presentat una anàlisi i caracterització dels ajuntaments de la província de Barcelona en funció de les activitats i projectes d’educació ambiental que poden impulsar segons les seves capacitats i recursos disponibles: es poden diferenciar des d’aquells que no tenen un referent (electe o tècnic) fins als que compten amb personal especialista en educació ambiental, per tal de determinar el tipus d’acompanyament que necessitarà cada ens local. De fet, es va anunciar com a novetat la possibilitat de sol·licitar un acompanyament personalitzat pels municipis petits.

En segon lloc, les referents tècniques de cada programa d’educació ambiental han explicat els projectes i recursos de cada programa temàtic, especificant les condicions d’atorgament. Recordem que fins al 30 d’abril de 2025 els ens locals poden presentar les seves sol·licituds per al suport la redacció i execució de projectes d’educació ambiental. Els recursos d’educació i sensibilització de suport puntual es poden sol·licitar durant tot l’any.

Actualment, l’OTEPA ofereix programes sobre transició energètica (que inclou els projectes educatius de comunitats energètiques escolars, recursos de suport puntual i dos suports amb la campanya de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible i Qüestió de temps); mobilitat sostenible i la qualitat de l'aire (compost pel projecte Mou-te i respira!, suport a la campanya de la Setmana Europea de la Mobilitat i recursos de suport puntual); prevenció de residus (integrat pel projecte educatiu Mercats Sostenibles, suport a la campanya de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i recursos puntuals) i aigua (que enclou el projecte de ciència ciutadana per a adults Llegim el riu, suport a la campanya del Dia Mundial de l’Aigua i recursos puntuals).

En tercer lloc, s’ha presentat la formació de la Gerència de Serveis de Medi Ambient (GSMA) que coordina l’OTEPA i que consta d’una programació bianual estructurada en sis itineraris formatius temàtics que corresponen als cinc eixos estratègics de l’AACTE, afegint-hi l’educació ambiental com a element transversal.

Al final de la sessió, s’han explicat els recursos de l’Agenda escolar del medi ambient i el desenvolupament, les subvencions a entitats ambientals, el suport als projectes d’Aprenentatge Servei Ambiental i la tasca tan important del Grup de treball d’educació ecosocial de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Tot plegat ha servit per disposar d’un punt d’entrada ordenat pels ens locals interessats a impulsar l’educació ambiental i accelerar la transició ecològica en l’àmbit local.

En aquest enllaç podeu descarregar-vos la presentació de la jornada, que inclou al final el llistat i adreces electròniques de contacte de les referents tècniques.

I a sota disposeu de l'enregistrament en vídeo de la jornada: