Jornada d’intercanvi sobre l’educació ambiental a les deixalleries organitzada per l’ASDE

Comparteix
Sessió de formació de l'ASDE a la Fàbrica del Sol

19/06/2023

Sessió de formació de l'ASDE a la Fàbrica del Sol

Aquesta sessió tècnica celebrada el passat 18 de maig sobre les activitats d’educació ambiental a la Fàbrica del Sol (Barcelona), va comptar amb diverses entitats i administracions expertes en la matèria, les quals van presentar i resoldre molts aspectes clau a l’hora d’implementar aquest tipus de serveis a les deixalleries municipals.

Durant tota la jornada, gràcies a l’enfocament pràctic de les ponències i al desenvolupament d’una taula rodona, les persones assistents van poder exposar les seves inquietuds sobre les temàtiques proposades. En el marc del debat es van compartir experiències i opinions en relació amb els programes i tallers d’educació ambiental a les deixalleries.  

Pel que fa als recursos pedagògics, les entitats van mostrar l’ampli ventall de mètodes i espais que disposen per a desenvolupar activitats d’educació ambiental. En el cas del Compostatge als punts verds (Aula Ambiental), que porten a terme les diferents iniciatives als punts verds, però també en espais diversos com en horts municipals, compostadors comunitaris, carrers, parcs, places i centres escolars. També es van presentar recursos didàctics innovadors i atractius, com va ser el cas de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat que va mostrar les possibilitats dels trucs de màgia per sensibilitzar i educar sobre temes com la prevenció de residus, l’economia circular, entre d’altres que afecten directament a les deixalleries.   

Per altra banda, aspectes com la difusió de les iniciatives, i l’adequació i la cerca dels públics objectius més idonis per a rebre aquests tallers, van ser un dels temes que més debat van generar entre els assistents. En aquest sentit, i de forma grupal, es va posar de manifest que un dels principals reptes sobre l’educació ambiental a les deixalleries és la necessitat d’arribar no només al públic jove, sinó també a un perfil més general d’usuaris, que són els que actualment fan més ús d’aquestes instal·lacions i que, per tant, requereixen un major coneixement i conscienciació ambiental.

També es va comentar la possibilitat de l’ús de les noves tecnologies en les activitats d’educació ambiental, un aspecte que genera defensors, entre els que creuen que tenen la capacitat d’involucrar i arribar en major grau als joves; i detractors, entre els que aposten per la desconnexió digital i la connexió amb l’entorn més proper. Aquests darrers van defensar que l’ús del mòbil o d’altres aparells tecnològics difumina els objectius que es pretenen amb aquestes actuacions de conscienciació sobre la sostenibilitat social, ambiental i econòmica dels nostres territoris.    

Per tancar la sessió es va fer una visita guiada al punt verd de la Barceloneta, on les persones assistents van poder observar i conèixer les característiques i el funcionament de la instal·lació, així com la seva capacitat i recursos per a portar a terme activitats d’educació ambiental. 

Si voleu consultar la documentació de la jornada tècnica, us facilitem la presentació en PDF