El projecte Llegim el riu capacita i forma el personal tècnic de biblioteques i medi ambient

Comparteix

04/04/2025

 

 

El mes de març ha estat especialment actiu pel que fa a formació i capacitació en el marc d’aquest projecte transversal de ciència ciutadana, tant pels municipis de nova incorporació, com per aquells que ja fa anys que participen en el Llegim el riu.

El passat 20 de març va tenir lloc la primera sessió presencial de capacitació adreçada als 8 tàndems júniors del projecte (és a dir, al personal de biblioteques i de medi ambient dels municipis de les conques del Besòs i la Tordera que s’han sumat al Llegim el riu enguany).

La trobada va ser a Sant Adrià de Besòs, municipi incorporat l’any passat al projecte. En primer lloc, es va fer una benvinguda institucional per part del Senyor José A. Gras Iñigo, Regidor de Territori Sostenible, Medi Ambient i Benestar Animal, i el Senyor Andrés Pozo Cueto, Regidor de Cultura.

Després, l’equip de FEHMLab de la UB va explicar què és un riu i quines dinàmiques té, què és la ciència ciutadana i com es pot conèixer l’estat ecològic d’un riu a partir de la presència o absència de macroinvertebrats, i com identificar-los a través de la clau dicotòmica.

Per acabar, dues persones del grup local de voluntariat de Sant Adrià de Besòs van explicar la seva experiència i vivència vinculada a la participació en el projecte.

Per altra banda, el divendres 28 de març es va portar a terme la primera visita tècnica de formació adreçada a tots els municipis actius del projecte. En aquest cas, la temàtica estava vinculada als residus sòlids urbans en el medi aquàtic continental.

La jornada va comptar amb una primera part teòrica, on Sonia Ontiveros (tècnica del sistema de sanejament del Consorci Besòs Tordera) va explicar els impactes dels residus sòlids urbans als rius, i Albert Sorolla (director tècnic de Naturalea) va presentar solucions per minimitzar la presència d’aquests residus al medi. Per acabar, es va fer una visita tècnica de la mà d’Oriol Ferrer (tècnic de l’Oficina de l’Aigua de l’Ajuntament de Sabadell) i Albert Sorolla. El seu objectiu, era observar, en primer lloc, exemples d’estructures de retenció de residus i, després, diverses solucions basades en la natura que s’estan construint en relació amb el projecte de millora ambiental del sobreeixidor d’un col·lector unitari al riu Ripoll al voltant de Sant Vicenç de Jonqueres.