Comissió d'Orientacions a l'ESO

Comissió d'Orientacions a l'ESO

Municipi: Sant Celoni

Ens impulsor: L’ens impulsor principal és l’Ajuntament de Sant Celoni, i hi col·laboren els centres de secundària, els Serveis Educatius del CRP, l’EAP i l’assessora LIC.

Contacte: rumb@santceloni.cat


Descarrega fitxa

 

La Comissió d’Orientacions a l’ESO és una taula de treball que es va activar el curs 2010-2011 per determinar els itineraris formatius de l’alumnat que previsiblement no havia de completar l’ESO, i per fer el seguiment del que no havia assolit l’ESO i estava cursant algun itinerari formatiu complementari.

Objectius

La comissió té com a objectius acompanyar l’alumnat dels centres educatius de secundària que es preveu que no assoliran l’ESO cap a un projecte de formació postobligatòria (PTT, Escola d’adults, Formació Ocupacional, Garantia Juvenil); ajudar els centres educatius en el procés d’orientació educativa, formativa i ocupacional de l’alumnat; potenciar l’orientació , en tots els nivells (educatiu, formatiu i ocupacional), com a eina d’empoderament personal, coherència en la tria dels itineraris vitals i satisfacció de les persones implicades, i millorar la capacitació dels professionals de l’orientació mitjançant la formació, l’oferta de recursos adients i l’assistència a jornades i taules de treball per compartir bones pràctiques.

Persones destinatàries

Alumnes que cursen l’ESO.

Metodologia

Se celebren reunions trimestrals amb l’equip que configura la comissió per compartir experiències i establir actuacions en l’àmbit de l’orientació. També es fa una reunió de treball per derivar a altres serveis potsobligatoris l’alumnat que no ha d’assolir l’ESO, i es fa un seguiment del que el curs anterior no ho va aconseguir i en l’actual està inscrit en un recurs del municipi. Es fa formació anual sobre orientació educativa per a professionals i es treballen les dades de fracàs escolar de cada centre, els punts forts i els febles i es proposen actuacions de millora.

Fases

D’octubre a juny, es fan reunions trimestrals amb tots els membres de la comissió; el juny i juliol, formació en orientació educativa, i el setembre s’efectua la recollida de dades d’assoliment de l’ESO de cada centre i s’elabora l’informe i les recomanacions per a cada centre.

Recursos humans

Les responsables del projecte són les tècniques d’orientació del servei Rumb. Hi participen psicopedagogs i orientadors dels centres de secundària, la psicopedagoga de l’EAP, la tècnica del CRP, l’assessora LIC, les tutores del PTT, l’equip directiu de l’escola d’adults les tècniques de Garantia Juvenil, de Formació Ocupacional, del Servei Local d’Ocupació, del Servei d’Empresa, d’Emprenedoria i d’Educació, l’educador social dels Serveis Socials Bàsics i tècniques d’orientació del servei Rumb.

Recursos materials i espais

Per poder muntar l’experiència a la sala fan falta materials naturals per observar i manipular en bones condicions higièniques i sanitàries, un equip de música, una taula de llum, catifes i coixins.

Cost i fonts de finançament

Cost: 1.000€

Els fons els aporta l’Ajuntament de Sant Celoni.

Punts forts

Els punts forts són l’alt nivell d’implicació de tots els participants i dels alumnes que no assoleixen l’ESO i acaben cursant i assolint una formació postobligatòria.

Punts febles

Hi ha un 15% d’alumnes que no assoleixen l’ESO, i un 35% no acaben cursant una formació postobligatòria perquè no s’hi matriculen o abandonen el PTT, l’escola d’adults o la formació ocupacional abans de finalitzar-la. Sovint són alumnes provinents de contextos vulnerables i amb dificultats conductuals importants.