Puc Més
Municipi:
Sant Boi de Llobregat
Ens impulsor: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat
Contacte: pucmes@gmail.com
El projecte Puc Més, impulsat per la Unitat de Joventut del Servei d'igualtat i Cohesió Social de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, es planteja com un servei orientador, formatiu i d'acompanyament socioeducatiu per a joves entre 16 i 24 anys.
Com a objectius pretén millorar l’ocupabilitat dels joves participants i alhora fer un acompanyament individualitzat en la presa de decisions sobre el seu futur professional i/o acadèmic més immediat.
Objectius
Puc Més té com a objectius facilitar l’accés a la informació i la descoberta d’itineraris educatius, recursos formatius disponibles, eines de recerca formativa o laboral i ventall de professions, promoure el retorn al sistema educatiu ordinari i/o una formació professionalitzadora per millorar les competències personals, incidir a millorar la seva autopercepció i autoestima i minvar les frustracions i el sentiment de culpa, i ampliar la vinculació dels joves amb els recursos i espais del municipi.
Persones destinatàries
Està adreçat a joves entre 16 i 24 anys residents a Sant Boi de Llobregat que vulguin rebre orientació i acompanyament formatiu o laboral. Habitualment, són joves que han fet un procés de desvinculació amb el sistema educatiu obligatori o postobligatori i que no disposen de les eines suficients per incorporar-se al sistema educatiu o buscar altres vies d’inserció laboral o formatives.
Metodologia
Es treballa a partir d'acompanyaments individualitzats i d'espais grupals lúdics i/o culturals al municipi de Sant Boi de Llobregat. S'ofereixen diferents itineraris en funció del perfil dels i les joves i les seves necessitats.
Acompanyaments individuals: són les primeres entrevistes i tutories de seguiment per acompanyar el jove de manera individualitzada, personalitzant cada part del seu itinerari en base als objectius i necessitats. També són espais per reflexionar sobre l’autopercepció i incidir a millorar l’autoestima i minvar les frustracions i el sentiment de culpa del jovent.
Grupals: es treballa un tema que sigui d’utilitat i interès per als participants, alhora que s’amplia la seva vinculació amb els recursos i espais del municipi. Es fomenta la percepció dels altres sobre un mateix amb la creació d’espais grupals càlids i amables per compartir experiències vitals, sentiments de superació i frustracions des del grup d’iguals.
Directes: es fomenta l’ús de les noves tecnologies com una eina útil per difondre i connectar amb els joves treballant un tema d’interès juvenil a través d’Instagram. Els participants són agents actius dels tallers per fer una sessió interactiva i dinàmica.
Càpsules informatives: s’imparteixen formacions per aproximar els joves a continguts del seu interès, facilitant coneixements, eines i recursos necessaris per augmentar la seva autonomia i millorar la seva ocupabilitat.
Fases
El projecte consta de tres fases:
- Difusió i inici del projecte. Es presenta el projecte als diferents serveis i se’n fa difusió a través de xarxes socials, correu electrònic, ràdio i la revista local Viure. Després, s’executen les primeres trobades amb els joves i s’inicien els tallers i les accions grupals.
- Desenvolupament. Es porten a terme els acompanyaments individuals, els tallers i les accions grupals i les coordinacions internes i amb altres serveis o recursos locals o externs al territori.
- Tancament de l’edició. Es donen per finalitzats els acompanyaments amb els joves i per acabar s’elabora una memòria de l’edició.
Recursos humans
L’equip executor està format per una tècnica d'orientació amb formació psicopedagògica i una coordinadora.
Recursos materials i espais
El recurs està inscrit dins d’un equipament municipal on es troben centralitzats tots els serveis de joventut. Això facilita la coordinació i vinculació amb la resta de serveis del municipi i potencia que els joves facin ús de tots els recursos disponibles. Per portar a terme el projecte s’utilitzen aules d’estudi, ordinadors, aules per activitats grupals i despatxos.
Cost i fonts de finançament
Es finança amb recursos propis de l'Ajuntament de Sant Boi
Punts forts
- L’adequació d’itineraris personalitzats a les necessitats dels joves.
- L’existència d’una xarxa amb els recursos locals facilita la gestió i coordinació entre recursos del municipi.
- La metodologia sobre la qual es treballa. Es donen les eines i es capacita els participants perquè siguin autònoms i no necessitin el recurs de manera permanent.
Punts de millora
- S'ha de treballar per arribar a tot el jovent del municipi que necessita aquest servei.