Antifranquisme i lluita pel lloc de treball a les rodalies de Barcelona

Coincidència insòlita

Ca n'Amat. Viladecans
Viladecans, del 18 d'abril al 10 de maig de 2009

Museu d'Història de L'Hospitalet
L'Hospitalet, del 12 de maig al 28 de maig de 2009

Més de tres dècades després de la vaga de la Compañía Roca Radiadores de Gavà i Viladecans el tema sembla de candent actualitat. Fa trenta anys, però, les reivindicacions laborals sovint acabaven tenint un cert caràcter polític: la defensa de la llibertat sindical, d'expressió i la lluita per la consecució d'una democràcia real en contra d'una dictadura que semblava no haver mort.

Museu d'Història de L'Hospitalet
Nom: Gravat sobre paper de la col·lecció d'Estampa Popular de Barcelona
Autor: Ferran Vilàs
Procedència: donació de l'Agrupació d'Amics de la Música de tot el conjunt de gravats d'Estampa Popular.
Cronologia: 1966
Tècnica: Gravat
Dimensions: 40 x 30 cm (planxa)
Identificació i inventari: Fons d'art, col·lecció d'Estampa Popular; número de registre/inventari H-701


Ca n'Amat. Viladecans

Nom: La Voz de Viladecans (revista de l'Ajuntament de Viladecans)
Procedència: Viladecans
Cronologia: Març de 1976
Tècnica: impressió sobre paper
Identificació i inventari: Col·lecció Inmaculada Pugés Somolinos. Hemeroteca de l'Arxiu Municipal de la ciutat de Viladecans.

El grup Estampa Popular de Barcelona neix el 1965 amb una primera exposició, clandestina, a la Galeria Belarte. Poc després es produeixen els fets de la Caputxinada, que generen tot un seguit d'iniciatives de solidaritat amb els seus represaliats. El grup Estampa Popular decidirà col·laborar-hi econòmicament fent una exposició i venda d'estampes, aquesta vegada fora de la capital ja massa insegura. La proximitat que existeix entre els artistes d'Estampa Popular i l'Agrupació d'Amics de la Música de L'Hospitalet (AAML'H) fa que es decideixi ubicar la mostra al local d'aquests últims entre els dies 1 i 14 de maig de 1966. Així és com part de l'obra d'Estampa Popular acaba formant part de la col·lecció de l'AAML'H que, al desfer-se l'any 1971, dóna totes les seves obres a la ciutat, conformant així el primer fons del Museu d'Història de L'Hospitalet (MHL'H). El conjunt de peces d'Estampa Popular que actualment salvaguarda el MHL'H està format per 38 gravats d'una vintena d'artistes prou rellevants de l'art català de l'últim terç de segle XX com Guinovart, Subirachs, Esther Boix o el mateix Ferran Vilàs.

El conflicte de l'empresa Roca (1976-77) va ser clau en la història del moviment obrer a Barcelona. La primera la vaga va esclatar el 28 de febrer de 1976 arrel de la detenció dels delegats sindicals que venien des de la seu a Alcalá de Henares per explicar les raons de l'aturada allà: l'augment salarial semestral estava lluny de les aspiracions obreres. L'aixecament va començar de manera absolutament pacífica. Passats uns dies, alguns treballadors van tornar a la feina i la fàbrica i els seus voltants es van omplir de presència policial per garantir la seva seguretat. Sota aquest raonament la Guàrdia Civil va carregar durament contra els vaguistes -tal com es veu a la imatge- i va ocupar el Poblat Roca en un cru episodi violent. A l'Arxiu Municipal de Viladecans es guarda la revista La Voz de Viladecans, butlletí municipal on es dedica un ampli reportatge al conflicte. En aquest, hi trobem el recolzament municipal als vaguistes i les seves famílies, com ens mostren les declaracions de Josep Parellada, últim alcalde franquista, donant suport als treballadors, demanant l'aturada de la violència i criticant el silenci de la patronal. Amb tot, la vaga de la Roca va tornar a fer paleses les insuficiències del model franquista i la força de la mobilització obrera.


La Guàrdia Civil a punt d'ocupar el Poblat Roca, l'any 1976. Fotografia de Toni Baños