Seguiment legislatiu i incidència a les institucions
El 70% de la legislació europea s'implementa des dels municipis i regions que són, alhora, les administracions més properes al ciutadà. En aquest sentit, i amb l'objectiu de visibilitzar els interessos i les necessitats específiques de la província, l'Oficina d'Europa i Estratègia Internacional sigui l'actualitat política i legislativa internacional d'interès local; i promou la participació dels municipis i àrees de la Corporació als debats, consultes, i altres accions d'incidència i posicionament. Presentar-se a Europa i al món és una manera d'accedir a oportunitats per al desenvolupament sostenible del territori, i de millorar-ne el posicionament i el reconeixement dels ens locals.
Algunes de les vies de participació habitual a l'àmbit europeu són els mecanismes de consulta de la Comissió Europea i del Comitè de les Regions, així com la participació a xarxes, Info Days fòrums i congressos, etc. Aquestes oportunitats de posicionament i visibilització del territori, així com els principals debats en curs a les institucions europees, i altres activitats de rellevància internacional dels ens locals i organismes catalans a Catalunya i a l'exterior, es publiquen a través del butlletí mensual “Què es mou a Europa?”al que es poden subscriure els ens locals a través de la Comunitat Europa i Estratègia Internacional.
En el marc del Comitè de les Regions, la Diputació de Barcelona forma part de la xarxa de governs locals i regionals per avaluar l'aplicació de les polítiques de la UE, el RegHub 2.0. Aquesta plataforma de 46 membres de tot Europa té com a objectiu implicar els actors locals i regionals per recollir les seves experiències al voltant de la implementació de les polítiques de la UE. D'aquesta manera, les institucions tenen una eina d'alt valor per impulsar polítiques i reglamentacions més eficients i connectades a la ciutadania.