Turisme - 15/04/2025 11:00 h. - Núria Peláez
5 idees per gaudir de la Setmana Santa a les comarques de Barcelona

Les comarques de Barcelona ofereixen una gran varietat d’atractius per gaudir del turisme de proximitat, també durant la Setmana Santa. Les tradicions, la gastronomia, l'enoturisme o el càmping són algunes de les opcions per practicar aquests dies el turisme de proximitat, que la Diputació de Barcelona impulsa amb la campanya "Sense anar més lluny".
1. Gaudir de la Setmana Santa més tradicional
A les comarques de Barcelona, la Setmana Santa no es viu amb el fervor religiós d'altres llocs del món, però hi ha tradicions molt arrelades que combinen l'espectacle i la litúrgia. Un exemples és la processó del Silenci de la nit de Dijous Sant a Badalona, on els participants recorren els carrers amb espelmes a les mans; o la Processó dels armats de Vic. L’endemà, Divendres Sant, és el dia perfecte per assistir a qualsevol de les representacions de la Passió que s'organitzen a la província: les més famoses són les d'Olesa de Montserrat i Esparreguera.
2. Tastar els dolços típics de Setmana Santa
A les comarques de Barcelona el costum de celebrar Dijous Sant amb bunyols segueix ben viu. Fets amb llet, mantega, farina i ous, la seva recepta bàsica admet moltes variacions. L’esmorzar de Divendres Sant, la tradició mana esmorzarc les torradetes de Santa Teresa, també anomenades llesquetes en ou, gresoletes dolces, rostes o coquetes de Santa Teresa, unes llesques fines de pa sec remullades en llet i passades per ou batut, que es fregeixen a la paella i es cobreixen de sucre i canyella en pols. La tradició dolça més estesa, però, és sense dubte la Mona de Pasqua, que segons la tradició ofereix la padrina als seus fillols durant el Diumenge de Resurrecció: un pa de pessic en forma de corona que porta, en el mig, un ou de xocolata com a símbol de fertilitat i amor. Al Penedès se celebra aquest dia amb la coca garlanda, un tortell ensucrat i aromatitzat amb licor d'anís.
3. Desconnectar amb el turisme rural
Les comarques de Barcelona compten amb més de 700 cases de pagès i allotjaments rurals d'arquitectura tradicional ubicats en pobles petits o en ple camp. A Paisatges Barcelona, que inclou les comarques de l'Anoia, el Bages,Osona i el Moianès, es poden trobar masies on han viscut diverses generacions de pagesos, amb espais molt atractius que mantenen una activitat agrícola intensa. Envoltat per les serres prepirinenques, el Berguedà ofereix allotjaments rurals on els boscos són protagonistes. Per la seva banda, l'oferta de turisme rural de l'Alt Penedès seduirà els amants del paisatge de les vinyes.
4. Recórrer les rutes del vi
Ben a prop de Barcelona es pot gaudir de tres zones vinícoles amb denominació d’origen que ofereixen al visitant un gran ventall de propostes: en les 24.000 hectàrees de la DO Penedès es troba la Ruta del vi del Penedès on, a més del vi, el cava també és el protagonista; la Ruta del vi de la DO Pla de Bages, al cor de Catalunya, ofereix un munt de tresors a peu de vinya, com ara tines i construccions fetes amb pedra seca amagades entre els boscos; o la DO Alella , que a només quinze minuts de Barcelona compta amb un paisatge dominat pels turons del Parc de la Serralada Litoral i el blau del mar Mediterrani.
5. Gaudir del càmping o el caravàning
A prop de Barcelona hi ha una àmplia oferta de càmpings on gaudir d’una escapada aquests dies. La seixantena d'establiments integrats als programes de promoció turística de la Diputació de Barcelona compleixen els requisits per garantir la millor estada, amb un nivell excepcional de qualitat i un servei d'atenció personalitzada. En caravanes, autocaravanes, tendes o bungalous, d'opcions per dormir no falten.
Sense anar més lluny
La Diputació de Barcelona ha llençat la campanya “Sense anar més lluny”, que neix amb un triple objectiu: posicionar les comarques de Barcelona com a destinació turística d’interès entre el públic local i de proximitat; promocionar el turisme de qualitat, responsable i sostenible; i impulsar la marca turística Barcelona és molt més. La campanya es basa en un nou espot, d’estètica cinematogràfica i emocional, que s’ha rodat a espais de Barcelona, Mataró, Alella, Mura, Pont de Pedret i Sant Jaume de Frontanyà, representatius de les diferents marques turístiques de la província: Costa Barcelona, Paisatges Barcelona, i Pirineus Barcelona.
La campanya s’adreça al públic local i de proximitat, amb especial èmfasi en el segment sènior (55-70 anys): persones actives, amb interès per cultura, gastronomia i natura, que busquen experiències autèntiques, variades i pròximes tant geogràficament com emocionalment, més enllà de la ciutat de Barcelona. L’espot està protagonitzat per una parella barcelonina sènior que surt de cap de setmana i recorre diferents espais de les comarques de Barcelona.
A l’Entorn de Barcelona (província de Barcelona menys la comarca del Barcelonès) es va tornar a superar el 2024 la xifra rècord de 5 milions de viatgers, assolida per primer cop el 2023, segons els indicadors anuals de 2024 elaborats pel Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic”, número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 12 "Consum i producció sostenibles. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.